Bitcoin en belastingen: 1 januari 2022 als peildatum

Het is 2022 en dat betekent dat het tijd is voor een screenshot van de waarde van je portfolio. De belastingdienst verlangt namelijk dat je netjes je bitcoin (BTC) opgeeft. 1 januari is de peildatum voor jouw cryptobezit en de belasting die je erover moet betalen.

Let op: dit gaat over belastingaangifte in Nederland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Peildatum voor investeringen

Als je al wat langer in bitcoin zit, herinner je het misschien nog wel: maak op 1 januari om 00:00 (of vlak na de nieuwjaarswensen, oliebollen en alle gezelligheid) even een screenshotje of snapshot van jouw portfolio. Je gaat dit namelijk in maart 2023 nodig hebben.

Ja je leest het goed: over anderhalf jaar. Dan moet je namelijk de belastingaangifte voor 2022 doen, het jaar dat bijna ingaat.

Voor de aangifte die je in 2022 doet (over het jaar 2021), gaat de Belastingdienst uit van de waarde van je (crypto)vermogen op de peildatum 1 januari 2021. Het is goed om dus even een overzichtje te hebben van jouw cryptobezit.

Een tip is om een screenshot te maken van jouw portfolio (in een mobiele app zoals Blockfolio), maar je kunt natuurlijk ook met de historische prijzen van CoinMarketCap erbij pakken (in combinatie met een snapshot van je portfolio) om te kijken hoeveel geld je in cryptovaluta hebt zitten.

Tip: Je kunt achteraf altijd nog de gunstigste prijs pakken op 1 januari. De bewijslast voor het bedrag dat je opgeeft ligt altijd bij jezelf.

Box 3 belasting

Als je géén trader bent en gewoon bitcoin aanhoudt als spaarmiddel of belegging, dan valt dit onder box 3. Check ook even je heffingsvrije vermogen die voor deze box gelden. Voor deze box gelden de volgende percentages:

Bovenstaande getallen gaan over het vermogen van 2021 (en dus de belasting die je maart a.s. moet aangeven). Als je naar de belasting voor 2023 kijkt (waarvoor je deze jaarwisseling een screenshot maakt), zijn de percentages en bedragen alweer iets anders.

Zie ook het rekenvoorbeeld van de belastingdienst zelf voor meer duiding over schijven, percentages en heffingsvrij vermogen.

Meer details over cryptovaluta en belasting kun je vinden op de website van de belastingdienst óf in onderstaand artikel. Let wel op: deze gaat nog over de aangifte van afgelopen jaar, maar is in grote lijnen correct.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!