“30.000 miljard dollar via BlackRock ETF naar bitcoin”

Eric Balchunas, de specialist op het gebied van ETFs bij Bloomberg, denkt dat de goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF een vloedgolf van 30 biljoen dollar aan kapitaal richting de digitale munt kan sturen. Daar moeten we meteen de kanttekening bij plaatsen dat dit het totale kapitaal van de institutionele partijen (BlackRock en co) is die een aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF indienden.

Wat dat betreft is het ietwat overdreven om te stellen dat er 30 biljoen dollar aan kapitaal richting bitcoin kan vloeien.

Optimisme over ETF

"Een ETF biedt een manier van investeren waar boomers en financieel adviseurs de voorkeur aan geven", aldus Balchunas in een interview met Cointelegraph. De aanvraag van een Spot Bitcoin ETF door BlackRock zorgde de afgelopen weken voor een gigantische golf van optimisme over de toekomst van bitcoin.

Andere grote partijen als Valkyrie en Fidelity reageerden meteen op de aanvraag van BlackRock door ook een aanvraag in te dienen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Volgens Balchunas is de entree van BlackRock voldoende om de kans op goedkeuring voor een Spot Bitcoin ETF omhoog te trekken van ongeveer 1 naar 50 procent.

"Ze zijn heel slim en gooien niet zomaar aanvragen de deur uit. Ze zien duidelijk iets waarvan ze denken dat ze het langs de wetgevers kunnen krijgen", zo spreekt Balchunas tegenover Cointelegraph.

Wanneer krijgen we antwoord?

Voor nu staat de deadline voor de aanvraag van BlackRock op februari 2024. De SEC heeft tot dat moment de tijd om na te denken en te reageren op de aanvraag voor een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF van het grote BlackRock. Als het de grootste vermogensbeheerder ter wereld lukt om dit product op de markt te krijgen, dan is de kans aanwezig dat de bitcoin koers daar uitermate positief op reageert.

Alleen de aanvraag zelf al zorgde voor een koersstijging van ongeveer 25 procent voor bitcoin, laat staan als de SEC de ETF ook daadwerkelijk goedkeurt en BlackRock deze op de markt mag brengen.

Voor bitcoin zou dat de bevestiging zijn waar de digitale munt eigenlijk al vanaf zijn lancering in januari 2009 naar op zoek is. Wat begon als een zolderkamer-project voor liberale nerds is uitgegroeid tot een financiële asset van wereldformaat, die voor iedereen wat te bieden heeft.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....