Bitcoin koers stabiel op 30.000 dollar, Glassnode optimistisch over toekomst

De bitcoin koers is sinds de (voorlopige) bodem van november 2022 met ongeveer 90 procent gestegen naar de huidige koers van 30.500 dollar. Volgens het on-chain analysebedrijf Glassnode wijzen meerdere indicatoren momenteel op een sterke periode van re-accumulatie voor bitcoin. Op dit moment consolideert, zoals de experts dat zo mooi zeggen, de bitcoin koers al enige tijd tussen de 31.000 en 30.000 dollar.

Veel vraag naar bitcoin

In een nieuwe analyse gaat Glassnode in op de diepte van de “bullmarkt correcties” die bitcoin dit jaar onderging. Het on-chain analysebedrijf kwam tot de conclusie dat de grootste correctie in 2023 op slechts 18 procent uitkomt, wat opmerkelijk weinig is in vergelijking met eerdere cycli.

Bitcoin koers stabiel op 30.000 dollar, Glassnode optimistisch over toekomst

Volgens Glassnode is dat het gevolg van een relatief sterke vraag naar de onderliggende asset, naar bitcoin dus. We moeten echter ook niet vergeten dat de opwaartse koersactie van bitcoin tijdens de laatste bullmarkt wat minder indrukwekkend was dan tijdens voorgaande cycli.

Dat zou het gevolg kunnen zijn van het feit dat de markt groter is geworden en er simpelweg meer liquiditeit in bitcoin zit, waardoor zowel de opwaartse als neerwaartse prijsactie relatief gezien minder hevig is.

Een blik op de grafiek van Glassnode leert ons dat bitcoin een stuk weerbaarder lijkt tegen correcties op dit moment in de cyclus in vergelijking met de eerdere cycli. Dat geeft hoop voor de periode die voor ons ligt, waarin natuurlijk ook de halving van april 2024 zit.

Activiteit op de blockchain

Verder maakt Glassnode notitie van de impact van zogenaamde Inscriptions op de on-chain activiteit binnen het netwerk van bitcoin. Inscriptions veroorzaakten een gigantische stijging van de activiteit op het netwerk, mede door de mogelijkheid om BRC-20 tokens te creëren op het netwerk.

Normaal gesproken is een stijging van de activiteit op het netwerk een positief signaal met betrekking tot de adoptie van bitcoin en een gezonde groei van het netwerk. De aanwezigheid van Inscriptions vertroebelt dat beeld echter een beetje.

Bitcoin koers stabiel op 30.000 dollar, Glassnode optimistisch over toekomst

Ondanks dat is er volgens Glassnode sprake van een gezonde doorontwikkeling van het netwerk. “De traditionele interpretatie van de data zou de afgelopen 2 tot 3 maanden kwalificeren als een daling in de activiteit. De correcte interpretatie is echter dat dit het gevolg is van een significante hoeveelheid aan hergebruikte adressen door inscriptie-handelaren. De activiteit op het netwerk is booming en de blokken zitten vol”, aldus Glassnode.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....