317 miljard dollar aan bitcoin (BTC) verplaatst op één dag

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De week is zondagnacht afgesloten met een min van 13% ten opzichte van de week ervoor. Welke patronen zien de on-chain analisten gebeuren en wat zegt het over de markt?

Disclaimer: dit is géén financieel advies!

1. Accumulatie

Ruim 16,8% van de bitcoin voorraad is de afgelopen vijf maanden van eigenaar verwisseld (gespendeerd, verschoven op de blockchain).

Dit gedeelte van de voorraad kwam door de recente stijging naar $52.800 weer in het groen (virtuele winst).

Lange termijn investeerders zijn degenen die bitcoin 5 maanden of langer vasthouden volgens de definitie van Glassnode. Momenteel is 79,5% van de voorraad in handen van deze groep.

Dat is een vergelijkbaar niveau als op oktober 2020.

Wat zegt dit nog meer? Het betekent dat relatief veel bitcoin van eigenaar is gewisseld tijdens de recente consolidatieslag van $29.000 naar $40.000.

Het suggereert volgens de analisten van Glassnode ook dat de munten die in het eerste halfjaar zijn gekocht, stevig worden gehodled. Ondanks de dip van ~50% sinds medio mei.

Ter relativering: een deel van deze voorraad is in handen van Grayscale voor haar GBTC fonds of custodians zoals BitGo, Fidelity et cetera.

conclusie: neutraal

Het is ook deze groep van lange termijn beleggers die een prijsvloer leggen voor de lange termijn. Het is simpel: hodlen betekent geen bitcoin toevoegen aan het aanbod. Blijft de vraag toenemen, terwijl het aanbod achterblijft, dan gaat de prijs omhoog.

Sinds februari dit jaar hebben hodlers ruim 1,8 miljoen bitcoin ingeslagen ten koste van korte termijn speculanten die verkochten.

conclusie: bullish

Dat maar liefst 93% van alle voorraad niet heeft bewogen de afgelopen week, ondanks de correctie veroorzaakt door een overleveraged futuresmarkt, is een positief gegeven om in de nieuwe week mee te nemen.

2. 317 miljard dollar op één dag

De opkomende analist TXMC heeft aandacht voor een aantal opvallende transacties op zaterdag.

Op die dag waren er een aantal transacties met een waarde van meer dan 10 miljoen dollar per transactie.

Op één dag is er ruim 317 miljard dollar aan bitcoin verschoven, een nieuw record.

Ter relativering: het is hoogstwaarschijnlijk één netwerkactor die achter deze transacties zit en het is een entiteit met veel bitcoin onder zijn hoede. Dan denk je aan een grote beurs of een custodian die munten als derde partij beheert.

3. Bitcoin Price Temperature

Op deze maandagochtend ook traditiegetrouw aandacht voor de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) ontworpen door de Nederlander Dilution-proof en geïntroduceerd in dit artikel.

De indicator is in de basis als volgt opgebouwd: je trekt de huidige bitcoin prijs van de gemiddelde bitcoin prijs van de afgelopen vier jaar af.

Daar rolt een getal uit, dat wat zegt hoe de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde.

De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

Met een waarde van 2.14 is er support op de '2' in de eerste grafiek.

4. Crypto Fear & Greed Index

Indices zoals de Crypto Fear & Greed Index is een manier om inzicht te krijgen op het marktsentiment.

De onderstaande index, samengesteld door Alternative.me, is de resultante van een aantal variabelen zoals:

  1. koersschommelingen
  2. handelsvolume
  3. sentiment op social media
  4. marktdominantie
  5. markttrends zoals Google Trends

Op moment van schrijven is er een score van '44', wat valt in de categorie 'angst'. We zien dat de index een 'bounce' heeft gehad bij '30' in de onderstaande maandgrafiek.

317 miljard dollar aan bitcoin (BTC) verplaatst op één dag
conclusie: neutraal

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...