399% stijging in aantal aanvallen waarbij hackers bitcoin minen met andermans computers

967 totale weergaven

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker computers en servers van anderen om bitcoin of andere cryptovaluta mee te minen.

Cryptojacking

Dit fenomeen dat bekend staat als cryptojacking, neemt dus toe. Dat schrijft SonicWall in een nieuw rapport. Volgens het cybersecurity bedrijf is het aantal aanvallen gedurende de afgelopen 12 maanden wereldwijd met 399% toegenomen.

Met cryptojacking nemen hackers de computers van buitenstaanders over om er stiekem mining software op te draaien. Zo kunnen ze zonder extra kosten te maken op een stiekeme manier dus een extra zakcentje verdienen in de vorm van cryptovaluta. Het kost ze immers geen stroom en geen hardware.

Spencer Starkey, vice-president van SonicWall EMEA, vertelt:

“Deze snode praktijk is de nieuwe modus operandi voor hackers geworden, aangezien organisaties steeds vaker weigeren losgeld te betalen.”

Alternatief voor ransomware

Ransomware aanvallen zijn al langere tijd een andere populaire manier om aan (los)geld te komen. Ook hierbij waren bitcoin en altcoins populair als betaalmiddel. Maar daar lijken slachtoffers zich beter tegen te kunnen weren, en dus schakelen de hackers (aldus Starkey) over op cryptojacking.

Deze meer “discrete methode” is volgens experts toegenomen vanwege wetshandhaving en zware sancties. Bob VanKirk, CEO van SonicWall, vertelt:

“De schijnbaar eindeloze digitale aanvallen op bedrijven, regeringen en ook burgers wordt intenser en de bedreigingen blijven groeien, waarbij ze zelfs gericht zijn op scholen en lokale overheden.”

“De wereldwijde toename van 399% in cryptojacking-aanvallen heeft geresulteerd in een grotere accumulatie van bitcoin door cybercriminelen en landen”, voegt Starkey eraan toe. Het gebeurt regelmatig dat een natiestaat bitcoin in beslag neemt en daardoor zélf (tijdelijk) ook cryptovaluta bezit.

In het Verenigd Koninkrijk nam het aantal aanvallen het afgelopen jaar met 479% toe. In de VS waren het in 2023 alleen al 214 miljoen aanvallen, een stijging van 340%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminingmisdaad