Opgelet: Nieuwe Ledger-oplichting gaat weer rond

Nederlandse bitcoin community, wees gewaarschuwd! Er gaan weer oplichting mailtjes rond die proberen van cryptobezitters geld af te troggelen.

Let op!

Sinds de hack van hardware wallet maker Ledger in 2020 liggen er persoonlijke gegevens van veel Nederlanders op straat. Scammers maken hier handig gebruik van.

Gisteren (dinsdag, red.) ontving ook de redactie een e-mail, eentje in het Nederlands nog wel. Het proclameert een “Tijdelijke opschorting van uw Ledger Wallet” en roept lezers vervolgens op om een Two-Factor Authentication (2FA) in te stellen door op een knop te klikken.

Doe dit dus niet! Als je deze mail krijgt, trap er niet in.

De e-mail is afkomstig van een malafide domein en Ledger zelf zou nooit dit soort berichten uitsturen. Sterker nog: de hardware wallet beschikt niet eens over een 2FA-functie waarmee ze eventuele klantenfondsen zouden kunnen afschermen.

Het gevaarlijke aan deze e-mail is dat het speciaal geadresseerd is met (juiste) voor- en achternaam. Dat versterkt het vermoeden dat de data afkomstig is van de grote 2020-hack.

Opgelet: Nieuwe Ledger-oplichting gaat weer rond

In eerdere berichtgeving werd al duidelijk dat er persoonsgegevens van zeker duizenden Nederlandse cryptobezitters op straat liggen. Er zijn bijvoorbeeld 1012 adressen uit Amsterdam, 396 adressen uit Rotterdam, 627 adressen uit Den Haag, 271 adressen uit Utrecht en 180 adressen uit Eindhoven gelekt.

Maar naast woonadressen ging het ook om e-mail adressen. Nu ze eenmaal op het wereld wijde web staan, kun je er weinig aan doen. Behalve goed opletten!

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse markt geteisterd wordt door speciaal afgerichte berichten. Eerder kwamen er al vlak nadat Binance bekend maakte dat ze hun diensten in Nederland gaan stoppen, allerlei sms’jes binnen op Nederlandse telefoonnummers. De oplichters poogden om mensen naar een nep-website te lokken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsLedgermisdaad