$4 miljard aan Bitcoin opties lopen vandaag af, wat betekent dit voor de prijs?

4 miljard dollar aan bitcoin opties verlopen vandaag af. Wat zeggen deze opties over het sentiment op de markt? Leidt het tot meer volatiliteit op de spotmarkt of niet?

4 miljard dollar aan bitcoin opties

Met een bitcoin optie verkrijgt iemand het recht om Bitcoin tegen bepaalde prijs op een bepaalde datum te verkopen. Men speculeert op een trade in de toekomst, doorgaans voorbehouden aan professionele handelaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een handelaar maakt winst op het verschil
tussen de ‘strike’ prijs (in het contract) en de prijs op expiratie. Hij maakt winst zodra de uitoefenprijs van een optie boven of onder de spotprijs uitkomt, afhankelijk van zijn positie (call of put).

Normaliter leidt het aflopen van een groot aantal opties tot meer prijsschommelingen voorafgaand aan het aflopen ervan. Want handelaren willen de spotprijs nog beïnvloeden om zo met opties winst te kunnen maken.

Maar, zodra we inzoomen op deze aflopende opties, is die kans wel aanwezig of is de impact minder dan het aantal doet vermoeden?

De eerste conclusie luidt: het sentiment, afgaande van de openstaande opties, is licht bullish, zo stelt deze analyse van CoinTelegraph. De koers consolideerde de afgelopen twee weken na het hoogtepunt bij $42.000.

Die recordprijs leidde ook tot veel activiteit op de optiemarkt. Op 14 januari 2021 stond er voor 10,6 miljard dollar aan opties open. Maar deze open interest is inmiddels gezakt naar 8,4 miljard dollar. Deze vrijdag loopt circa de helft van deze opties af, circa 4,2 miljard dollar dus.

De kans is aanwezig dat circa driekwart van de opties die aflopen, open blijven staan. Want bij een optie mag een handelaar zelf bepalen wanneer deze afloopt, er is géén vaste uitoefendatum zoals bij een future.

Het ligt namelijk niet voor de hand dat iemand met een strike prijs van $52.000 deze laat aflopen, want dan maakt deze verlies. De spotprijs blijft namelijk stokken bij $32.000, onder meer omdat miners blijven verkopen.

$4 miljard aan Bitcoin opties lopen vandaag af, wat betekent dit voor de prijs?

Openstaande bitcoin opties op de markt. Bron:
Bybt.com

Bullish sentiment

Dus er is vooralsnog geen reden om te verwachten dat de spotprijs heftig gaat bewegen naar boven of beneden. Tijdens eerste kerstdag op 25 december 2020 was er met 2,4 miljard dollar sprake van het aflopen van optiecontracten. Dat was goed voor 31% van het totaal aantal contracten dat openstond.

Deze vrijdag verlopen er maar liefst 107.000 BTC aan contracten, 45% van het totaal aantal openstaande optiecontracten.

$4 miljard aan Bitcoin opties lopen vandaag af, wat betekent dit voor de prijs?

Totaal aantal openstaande bitcoin opties met afloopdatum. Bron: bybt.com


We zien in de onderstaande grafiek dat de bulk van de openstaande opties nog uitgaat van een prijs van boven de $42.000, de voorlopige all-time high.

$4 miljard aan Bitcoin opties lopen vandaag af, wat betekent dit voor de prijs?

Momenteel ‘gokken’ nog steeds 68% van de opties die aanstaande vrijdag erop dat de spotprijs boven de $40.000 uitkomt. Ook de put opties die ‘gokken’ op een prijs onder de $25.000 hebben weinig kans van slagen. Dus feitelijk kunnen we 76% van de openstaande opties ‘afschrijven’, want handelaren gaan die niet lichten.

De opties die redelijkerwijs aanstaande vrijdag aflopen, zijn samen circa 1,05 miljard dollar waard. Daarvan is 745 miljoen dollar een call optie en 300 miljoen dollar een put optie. Momenteel hebben een call optie een kleine premium ten opzichte van een put optie. Dat het duurder is om een call optie te openen, is een signaal dat het sentiment licht bullish is onder handelaren.

$4 miljard aan Bitcoin opties lopen vandaag af, wat betekent dit voor de prijs?

Deribit bitcoin opties 30-20% delta skew. Bron: genesisvolatility.io

Concluderend, het aflopen van 4 miljard dollar aan opties lijkt op papier een schok te veroorzaken in de markt, maar in werkelijkheid valt dat wel mee. Voorlopig zijn de bulls nog in de meerderheid, als we uitgaan van een hoger aantal aan openstaande call opties.

Bears comfortabel bij $30.000?

De bulls hebben de overhand op de optiemarkt, de bears zijn in de meerderheid bij de opties die afgelopen bij $30.000, $33.000 en $35.000.

We mogen voorzichtig concluderen dat de verhoudingen tussen $28.000 en $35.000 redelijk in balans zijn. Het is niet in het belang van beide kant om veel volatiliteit te creëren in de markt en de spotprijs een bepaalde richting op te drukken.

$4 miljard aan Bitcoin opties lopen vandaag af, wat betekent dit voor de prijs?

Jan. 29 BTC opties per uitoefenprijs. Bron: Bybt.com

Lees meer over:
BTCmarktwaardeopties

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...