‘$4 miljard aan leningen van bitcoin mining bedrijven onder druk’

944 totale weergaven

De prijsdaling van bitcoin maakt het voor sommige bitcoin miners moeilijker om hun openstaande leningen terug te betalen. Het zou gaan om zo’n $4 miljard, zo schrijft Bloomberg. Ze zijn deze leningen in de laatste jaren aangegaan om mining apparatuur aan te schaffen.

Fiatleningen

Door de daling van bitcoin van 50% in nog geen twee maanden tijd, staat een groeiend aantal leningen onder water. Veel van de kredietverstrekkers hebben namelijk bitcoin als onderpand geaccepteerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er zijn nog geen gevallen bekend waardoor mining bedrijven failliet raakten door de solvabiliteitsproblemen. Wel zijn er al tal van miners die hun kasreserves hebben verkocht.

Core Scientific Inc. heeft in mei meer dan 2.000 bitcoin verkocht om de operationele kosten te dekken. Ook Bitfarms verkocht eerder deze maand bijna de helft van zijn verdiende bitcoin. Ze moesten een lening van $100 miljoen met Galaxy Digital Holdings Ltd afbetalen.

Als de markt niet herstelt, kan dit volgens analisten voor veel slechte scenario’s zorgen. De verkoopdruk kan de prijs van bitcoin verder doen dalen, wat voor nog meer problemen zorgt voor miners die leningen hebben openstaan.

Dit kan resulteren in wanbetalingen of de gedwongen verkoop van mining rigs. Volgens gegevens van Luxor Technologies Corp. is de waarde van de populaire S19 van Bitmain met ongeveer 47% gedaald.

Rigs als onderpand

Crypto-geldschieters zoals Galaxy Digital, NYDIG, BlockFi, Celsius Network, Foundry Networks en Babel Finance accepteerden allemaal rigs als onderpand, naast normale aanbetalingen.

De medeoprichter van Luxor schat dat er tot $4 miljard aan leningen zijn die worden gedekt door rigs.

Dat bitcoin miners aan het verkopen zijn, kwam ook al naar voren uit een onderzoek van Arcane Research. Ze brachten in kaart dat de beursgenoteerde miners in mei 100% van hun verdiende bitcoin van handen deden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining