40% minder losgeld met cryptovaluta betaald bij ransomware in 2022

Cryptobetalingen voor ransomware-aanvallen waren in 2022 een stuk minder gangbaar dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit een rapport van Chainalysis.

Minder gebruik van cryptovaluta

Volgens het blockchain analysebedrijf is het bedrag met maar liefst 40,58% gedaald. Ransomware hackers wilden in 2022 (van wat bekend is) $456,8 miljoen aan losgeld in de vorm van cryptovaluta hebben. Het jaar ervoor was dat nog $765,6 miljoen.

“Dat betekent niet dat er minder aanvallen waren. Het suggereert niet dezelfde orde grootte qua drastische terugval van het aantal betalingen. In plaats daarvan denken we dat een groot deel van de daling te wijten is aan het feit dat slachtoffers steeds vaker weigeren om ransomware-aanvallers te betalen.”

Kortgezegd: het bedrag is lager omdat men niet betaalt, niet omdat er minder hacks zijn. Dat is een van de conclusies die Chainalysis trekt in haar eindejaarsrapport over 2022. In dat jaar zou 59% van de slachtoffers niet hebben betaald, terwijl dat in 2019 nog 24% was.

40% minder losgeld met cryptovaluta betaald bij ransomware in 2022

Tegenaanval

In juni 2021 zei de overheid van president Biden dat ze de strijd tegen cybercriminelen gaan opvoeren. Ze maakten het prioriteit nadat onder andere The Colonial Pipeline stil kwam te liggen. Dit losgeld in de vorm van bitcoin is overigens al teruggehaald door de FBI.

Met ransomware nemen hackers de toegang tot andermans servers, over om die vervolgens te versleutelen. Deze informatie wordt pas teruggegeven na het betalen van losgeld. Het is een soort van digitale afpersing, vaak met data van derde partijen (zoals klanten of patiënten).

Het losgeld dat wél in cryptovaluta is betaald, ging vaak door naar gokwebsites, mixers en centrale beurzen – waar het dan werd witgewassen.

“Het aandeel van ransomware-fondsen dat naar reguliere beurzen ging, groeide van 39,3% in 2021 tot 48,3% in 2022. Het aandeel dat naar risicovolle beurzen ging, daalde van 10,9% naar 6,7%.”

CoinJoin-mixers werden populairder, met een stijging van 11,6% tot 15,0%.

40% minder losgeld met cryptovaluta betaald bij ransomware in 2022

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsransomware