Ziekenhuis India slachtoffer van ransomware met cryptovaluta

Een grote medische en onderzoeksuniversiteit in India is getroffen door een ernstige ransomware-aanval.

Ransomware aanval

Dat schrijft de lokale financiële krant genaamd LiveMint. De hackers eisen maar liefst ₹ 200 crore ($24,5 miljoen) in cryptovaluta.

Het gaat om All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), het grootste ziekenhuis in Delhi waar patiënten na onderzoek worden doorgestuurd naar specialisten.

Volgens het rapport doen de autoriteiten momenteel onderzoek naar het ransomware-incident. De politie van Delhi registreert het als een geval van cyberterrorisme en afpersing.

AIIMS behoort naar verluidt tot een van de topziekenhuizen ter wereld. Al zes dagen lang heeft het problemen met haar servers. Hackers kregen toegang tot de database van de bank en ze hebben alle gegevens versleuteld.

Pas als het miljoenenbedrag wordt afgetikt, zullen ze het ziekenhuis weer toegang geven tot de data. Intussen probeert men met man en macht om de servers zelf weer online te krijgen. Dit gaat naar verluidt minimaal vijf dagen duren.

Gevoelige informatie

Naar wat schijnt wordt er momenteel zorg gegeven bij de spoedeisende hulp, laboratorium, poliklinische en intramurale afdelingen zónder computers. Heel geleidelijk aan worden de diensten weer opgestart.

De database bevat informatie van 40 miljoen patiënten, waaronder premiers en rechters.

Hackers kiezen vaak voor cryptovaluta omdat ze denken dat het geld anoniem is en moeilijk te confisceren. In de praktijk dat het wel anders ligt, omdat de desbetreffende adressen onder de tap komen te staan. Analysebedrijven kunnen geldstromen volgen waardoor hackers vaak – al zij het jaren later – alsnog door de mand vallen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsransomware