Amerikaanse ministerie neemt 719 bitcoin in beslag

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft 719 bitcoin in beslag genomen. De eigenaar was een 35-jarige Canadees die betrokken was bij ransomware-aanvallen met NetWalker.

Confiscatie

De man, Sebastien Vachon-Desjardins, moest een bedrag van bijna $22 miljoen afstaan aan het ministerie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij was een va de initiators die de gijzelsoftware NetWalker achter liet op computers in de hele wereld, van bedrijven, hulpdiensten tot hogescholen en universiteiten. Met name tijdens de COVID-19-pandemie lagen gezondheidssystemen onder vuur.

De assistent-procureur-generaal van de Criminal Division van het ministerie van Justitie vertelt dat de Canadees zich voornamelijk richtte op rijke mensen en bedrijven. Hij profiteerde van “de chaos die hij veroorzaakte door gegevens van de slachtoffers te versleutelen en stelen”.

Na onderzoek nam de Department of Justice maar liefst $742.840 in Canadese dollars en 719 BTC in beslag. Op het moment van de inbeslagname waren de cryptovaluta nog $21,8 miljoen waard, maar momenteel is de waarde ervan gedaald tot $14,4 miljoen.

Uitlevering

De autoriteiten willen dat de man uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten en veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf van 20 jaar. De procureur-generaal wil een precedent stellen met deze toch wel hoge straf.

“Deze veroordeling dient als een herinnering aan het Amerikaanse publiek dat de FBI zich inzet voor het bestrijden van cyberdreigingen. Onze cyber-taskforces zetten alles op alles om de cyber-aanvallers die op Amerikaanse burgers jagen, bloot te leggen en voor de rechter te brengen.”

De laatste weken zijn er weer meer geluiden van ransomware-aanvallen waarbij bitcoin als losgeld wordt gebruikt. Vorige week werd ook al duidelijk dat een Braziliaanse bank 50 bitcoin betaalde aan hackers die de LockBit-software inzetten om persoonsgegevens te versleutelen.

Onlangs zijn de twee groepen Conti en REvil ontmaskerd. Het waren te grootste hackerscollectieven die computers gijzelden in ruil voor losgeld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsransomware