‘42% van bedrijven Nederland wil bitcoin accepteren binnen vijf jaar’

Nederlandse financiële professionals zien voordelen in bitcoin als zakelijk betaalmiddel. Uit onderzoek van Visma | Onguard blijkt dat ruim zeventig procent van hen voorstander is.

Cryptovaluta in ondernemend Nederland

Het is vijfde keer dat het bedrijf met de Fintech Barometer inzicht probeert te krijgen in over de financiële status van Nederlandse bedrijven. Ze deden onderzoek bij zowel de organisaties als de klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De professionals hebben zorgen over cryptovaluta, onder meer vanwege de instabiliteit van digitale activa en het gebrek aan toezicht.

Bijna dertig procent van de ondervraagden vindt de volatiliteit van (veel) cryptovaluta zorgelijk. 27% heeft twijfels over het gebrek aan toezicht door nationale en internationale toezichthouders, zoals de AFM en ECB.

Verder komen termen zoals fraude, roekeloze beleggers en gebrek aan kennis regelmatig voorbij.

Voordelen

Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart (72%) van de ondervraagden voordelen ziet in het gebruik van cryptovaluta als zakelijk betaalmiddel. Tien procent van de finance professionals noemt het inflatie-argument. Men ziet echter ook voordelen in de programmeerbaarheid van het geld.

Een ander voordeel? 18% noemt dat de de betalingen goedkoper zijn – omdat er geen bank als tussenpartij fungeert – en het internationale karakter van het decentrale betaalnetwerk (17%). Tot slot ziet 16% voordeel in de snelheid waarmee je betalingen kunt doen.

Het aantal organisaties dat positief naar cryptovaluta kijkt, is toch wel opvallend hoog: een kwart ziet het gebruik van de digitale valuta (in de nabije toekomst) wel zitten.

Een aanzienlijk aantal bedrijven (42 procent) ziet wel gebeuren dat zij binnen vijf jaar gebruik maken van cryptovaluta als betaalmiddel. Bij vijf procent van de ondervraagde bedrijven is dit al het geval.

Adriaan Kom, Managing Director van het data-bedrijf schrijft:

“Wat mij in het onderzoek opvalt is dat de voordelen van crypto ook tegelijkertijd als valkuil worden gezien door de finance professionals. En dat is begrijpelijk. Het is immers een compleet andere manier van betalen en er zit een hele technologie achter: de blockchaintechnologie.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNederland