AFM wil een verbod op crypto-derivatenhandel voor particulieren

AFM wil een verbod op crypto-derivatenhandel voor particulieren

Tijdens de Amsterdam Proprietary Trading Manager’s Meeting heeft een vertegenwoordiger van de AFM zich ferm uitgesproken tegen derivatenhandel in cryptovaluta door particulieren. Hij riep op tot meer regulering.

Cryptoderivaten zijn vol risico’s

Paul-Willem van Gerwen, hoofd Kapitaalmarktinfrastructuur en Transparantietoezicht bij de AFM, verzorgde op 12 mei de keynote speech tijdens de Amsterdam Proprietary Trading Manager’s Meeting. Vandaag publiceerde de AFM de tekst van de toespraak tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor de derivatenmarkt. Van Gerwen sprak over risico’s en kansen op de derivatenmarkt en ging in op de thema’s cryptovaluta, integriteit en internationalisatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De sterk toegenomen populariteit van de crypto-derivaten, zoals opties en futures, is de AFM niet ontgaan.

“Het zijn populaire producten,” zegt Van Gerwen. “Dat gezegde hebbende, beschouwen we het als handel met risico’s. Zoals gebrek aan transparantie, marktmanipulatie en (andere) vormen van criminele activiteiten.”

Niet voor consumenten

De AFM beschouwt derivatenhandel als een onvolwassen markt. En eentje waar particulieren niets te zoeken hebben.

“Ik ben van mening dat de handel in crypto-derivaten moet worden beperkt tot groothandel,” zegt Van Gerwen tijdens zijn toespraak.

Hij besprak daarna de regulering in het Verenigd Koninkrijk. In 2020 zijn daar door de Financial Conduct Authority regels ingevoerd die maken dat derivatenhandel in cryptovaluta alleen door professionals gedaan mag worden.

Van Gerwen: “Dat hebben wij niet gedaan, vooralsnog.”

De techniek is wèl interessant

Een klassiek FUD-argument is ‘bitcoin is waardeloos, maar de onderliggende technologie is wèl interessant’. Volgens Van Gerwen kijkt de AFM naar Distributed Ledger Technology in combinatie met een centrale regulerende partij als interessante mogelijke verbetering van clearing (goedkeuring) en settlement (verwerking) van transacties.

De AFM heeft op dit moment niet de instrumenten om de handel in cryptovaluta te reguleren op de manier, zoals ze dat zelf zouden willen. Wanneer een nieuwe wetgeving vanuit Europa wordt uitgerold -MiCA, Markets in Crypto Assets Regulation- komt daar wellicht verandering in.

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties