47 procent van de volgers van PlanB bewaart bitcoin in eigen wallet

In navolging van het drama bij FTX, halen steeds meer mensen hun bitcoin weg bij de beurzen. Op zich is dat een logische ontwikkeling, want FTX heeft bewezen dat zelfs de grootste partijen op dit moment niet te vertrouwen zijn. Beurzen worden hierdoor gedwongen tot transparantie, anders verliezen ze hun gebruikers.

De volgers van PlanB

We kunnen altijd bij de Twitterpagina van de Nederlandse analist PlanB terecht voor wat interessante informatie over bitcoin. Ditmaal organiseerde hij een poll, waar op dit moment ruim 18.000 mensen op gestemd hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

PlanB vraagt in de poll simpelweg aan zijn volgers of ze de private keys van hun bitcoin zelf bezitten of dat hun bitcoin bij een beursplatform staat. Verrassend genoeg geeft ruim 47 procent van de stemmers aan dat zij de private keys van hun bitcoin zelf bezitten.

25 procent heeft zijn bitcoin bij de beurzen staan en van nog eens 20 procent staat de helft in een eigen wallet en de andere helft bij beurzen. De overige 6,7 procent geeft het antwoord "ik weet het niet", die PlanB er waarschijnlijk als grap bij heeft gezet.

FTX-drama is goed voor bitcoin

Op de korte termijn is het lastig om te beargumenteren dat het FTX-drama een goede ontwikkeling is voor bitcoin. De negatieve aandacht in de media en de enorme koersdalingen zullen een negatieve impact op de adoptie hebben.

Op de lange termijn betekent het echter dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun bitcoin in eigen wallets te bewaren. FTX heeft wederom bewezen dat je zelfs de grootste partijen op dit moment niet kunt vertrouwen.

Tenzij ze in de toekomst compleet transparant worden, is het lastig om te beoordelen of jouw vermogen veilig is bij een beurs. In principe is dat immers hetzelfde als je fiatgeld onderbrengen bij een bank, daarvan moet je ook maar hopen dat het goed gaat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....