48 procent van Lightning Network draait op Amazon en Google Cloud

Het Bitcoin Lightning Network blijkt op dit moment nog behoorlijk gecentraliseerd; want volgens de data van MemPool Space draait grofweg 48 procent van het Lightning Network op de gecentraliseerde servers van Amazon en Google. Meer specifiek draaien 29 procent van de nodes op Amazon Web Services en 19 procent op Google Cloud.

48 procent van Lightning Network draait op Amazon en Google Cloud
De dominantie van Google en Amazon voor Lightning. Bron: MemPool Space

Waarom kiezen bitcoiners voor gecentraliseerde partijen als Google en Amazon voor hun Lightning Nodes?

Betrouwbaarheid belangrijk voor Lightning Nodes

Voor het Lightning Network is het belangrijk dat een node vrijwel 100 procent van de tijd verbonden is met de rest van het netwerk. Is dat niet het geval, dan bestaat er een kans dat iemand fraudeert en een kanaal met jou sluit op basis van een oude toestand. Dat zou er in theorie toe kunnen leiden dat jij bitcoin verliest.

Onder andere om die reden is het belangrijk dat jouw Lightning Network Node vrijwel continu online is en daar zijn Google Cloud en Amazon Web Services in gespecialiseerd.

Het heeft dus vooral te maken met de manier waarop het Lightning Network qua infrastructuur in elkaar zit.

Voor het hoofdnetwerk van Bitcoin geldt dit in feite niet, waardoor dat een stuk decentraler is. Het is wel handig als je zoveel mogelijk online bent op up-to-date te blijven met de laatste blokken en transacties, maar het is geen hard vereiste; zoals dat bij Lightning bijna wel het geval is.

De groei van het Lightning Network

Waar 2021 en 2022 fantastische jaren waren voor de verdere adoptie van het Lightning Network, lijkt die adoptie in 2023 een beetje te stagneren. Ondanks het feit dat Binance recent het Lightning Network in zijn beursplatform integreerde en Coinbase vergelijkbare plannen aankondigde, is het enthousiasme voor het Lightning Network (onder het grote publiek) even ver te zoeken.

De capaciteit in het netwerk, het aantal bitcoin wat in Lightning zit, bungelt bijvoorbeeld al maanden rond hetzelfde niveau.

48 procent van Lightning Network draait op Amazon en Google Cloud
Capaciteit Lightning Network. Bron:  BitcoinVisuals

Verder is het aantal openstaande kanalen aan een daling begonnen.

48 procent van Lightning Network draait op Amazon en Google Cloud

Als klap op de vuurpijl daalt op dit moment ook het aantal nodes. Wat dat betreft lijkt het Lightning Network ook om een nieuwe bullmarkt te vragen.

48 procent van Lightning Network draait op Amazon en Google Cloud

Meestal zie je dat men tijdens een bullmarkt weer gaat kijken naar zaken als Lightning, ook omdat de transactiekosten op Bitcoin dan meestal naar een gigantisch niveau stijgen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....