5 jaar geleden: Bitcoin minen met een oude NASA computer

3087 totale weergaven

Vijf jaar geleden werd een opmerkelijk experiment uitgevoerd: Bitcoin mining op een Apollo Guidance Computer (AGC). Deze computer, ontwikkeld in de jaren 60 voor de Apollo-missies naar de maan, is hersteld en weer werkend gemaakt. De AGC, een van de eerste computers die gebruik maakte van geïntegreerde schakelingen, was destijds baanbrekend. Een poging om Bitcoin te minen op deze historische computer was zowel uitdagend als fascinerend.

De Apollo Guidance Computer was verantwoordelijk voor de navigatie en besturing tijdens de Apollo-missies. Ontwikkeld door MIT en ondersteund door software-engineer Margaret Hamilton, markeerde het een doorbraak in de vroege computerwetenschap. De Bitcoin blockchain, gelanceerd in 2009, maakt gebruik van cryptografische principes.

De Apollo Guidance Computer, met zijn compacte formaat en geavanceerde real-time besturingssysteem, speelde een cruciale rol in de Apollo-ruimtevaartuigen. Ondanks zijn beperkte geheugen (2K woorden RAM en 36K woorden ROM) en relatief trage snelheid (40.000 optellingen per seconde), was de AGC een technologische mijlpaal in zijn tijd.

Aan de slag met minen

Het implementeren van het Bitcoin hash-algoritme op de 15-bit AGC in assembly code bleek een aanzienlijke uitdaging. De AGC, ontworpen voor navigatie en besturing van ruimtevaartuigen, heeft een beperkte rekenkracht. Het uitvoeren van een enkele SHA-256 hash duurde 5,15 seconden, wat resulteerde in 10,3 seconden per Bitcoin hash. Ter vergelijking: moderne Bitcoin miners presteren triljoenen hashes per seconde.

Bitcoin mining is een cruciaal onderdeel van het Bitcoin netwerk. Miners verwerken transacties in blokken en voegen deze toe aan de blockchain. Dit proces vereist het vinden van een hash die begint met een bepaald aantal nullen, wat een enorme hoeveelheid rekenkracht vraagt. Het succesvol minen van een blok levert momenteel 6,125 nieuwe BTC op.

Unieke blik op techniek en bitcoin

Het experiment toonde niet alleen de enorme vooruitgang in computertechnologie aan, maar ook de fascinerende mogelijkheden van historische hardware. Hoewel de AGC oneindig veel te traag is om effectief Bitcoin te minen, biedt het experiment een unieke blik op de evolutie van technologie en de veelzijdigheid van klassieke computersystemen.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...