50 procent van alle bitcoin staat virtueel in de groene cijfers

De bitcoin koers heeft vanaf de all-time high van november 2021 behoorlijke klappen gehad, maar ondanks dat koersverlies staan nog altijd ruim 50 procent van alle bitcoin op een virtuele winst. Vanaf de all-time high van 69.000 dollar gemeten schrijft bitcoin op dit moment een verlies van ongeveer 70 procent.

Evenveel winst als verlies

Op het moment van schrijven staan 50 procent van alle bitcoin dus op een virtuele winst. We spreken over virtueel omdat het om een ongerealiseerde winst staat. Dit gaat dus om bitcoin die in het groen staan, maar waarvan de eigenaar denkt dat het raadzaam is om ze nog langer vast te houden. Hetzelfde geldt voor de overige 50 procent die op een virtueel verlies staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

50 procent van alle bitcoin staat virtueel in de groene cijfers

Overigens is het niet zo dat dit daadwerkelijk betekent dat 50 procent van alle bitcoin op een virtueel verlies staan. Het is immers mogelijk dat mensen hun wallets reorganiseren en dat het daardoor lijkt alsof deze munten op een virtueel verlies staan. Zelfs bitcoin die jij in 2010 kocht en in november 2021 simpelweg van wallet wisselde staan voor deze cijfers op een virtueel verlies.

Het is op de blockchain immers niet te zien welke entiteit de bezitter van de bitcoin in kwestie is. Toch blijft dit een interessante statistiek om in de gaten te houden, want in grote lijnen zegt het zeker iets over de gezondheid van de markt.

Steeds minder bitcoin bij de grote beurzen

Ondertussen constateert Glassnode dat ook het aantal bitcoin bij de beurzen gestaag afneemt. Waar dat percentage van de totale hoeveelheid bitcoin aan het begin van 2022 nog op 12 procent lag, gaat het inmiddels om 9 procent. De maand augustus was bijvoorbeeld een maand waarop er netto meer bitcoin van de beurzen verdwenen dan instroomden.

“Een lagere beursbalans wordt vaak geassocieerd met een daling van potentiële verkoopdruk”, aldus een rapport van SAXO, een grote investeringsbank. Het klimaat begint er, in ieder geval op de blockchain, dus weer gunstiger uit te zien voor bitcoin. Dat wil overigens niet zeggen dat de bearmarkt voorbij is, maar het gaat wel de goede kant op.

Belangrijk op dit moment zijn vooral de macro-economische omstandigheden die het hele jaar 2022 al zwaar op de markt drukken. Op dinsdag 13 september komen vanuit Amerika de nieuwe inflatiecijfers naar buiten en dat belooft een belangrijk moment te worden voor bitcoin deze week.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....