56 miljoen Robin Hood aandelen staan op het spel tussen FTX en BlockFi

56 miljoen aandelen van de beurs Robin Hood staan op het spel tussen de failliete cryptoclubs FTX en BlockFi. Het aandelenpakket is ongeveer 450 miljoen dollar waard.

Juridische strijd FTX en BlockFi

De omgevallen exchange FTX heeft hulp aan de Amerikaanse faillissementsrechter gevraagd om te voorkomen dat crypto geldschieter BlockFi 450 miljoen dollar aan Robin Hood aandelen gaat claimen. Deze aandelen, ooit gekocht door Sam Bankman-Fried van FTX, fungeerden als onderpand van een lening van BlockFi aan Alameda Research, dochterbedrijf van FTX.

BlockFi heeft BlockFi eind november dit jaar een rechtszaak aangespannen, waarbij van Emergent Fidelity Technologies, de persoonlijke holding van Bankman-Fried, 56 miljoen Robinhood Markets-aandelen is geclaimd.

Het is een saillant, juridisch gevecht om 450 miljoen dollar, geld wat beide partijen goed kunnen gebruiken. Zowel FTX als Alameda hebben het faillissement aangevraagd doordat deze lening was afgewikkeld. Volgens FTX mág BlockFi er nu geen aanspraak op maken want de wet beschermt het bedrijf tijdens een faillissementsprocedure.

FTX zegt bovendien dat de aandelen eigendom zijn van Alameda Research en deze kan niet gedwongen worden om deze aandelen af te staan zolang de faillissementsprocedure loopt. Naast BlockFi leggen Bankman-Fried en FTX-schuldeiers Yonathan Ben Shimon aanspraak op de aandelen.

Als de rechtbank besluit het verzoek om de aandelen te behouden af ​​te wijzen, stelde FTX ook een alternatieve aanpak voor, namelijk het “verlengen van de automatische bewaartermijn” van de activa en het ordelijke claimproces”, aldus FTX.

Nadat Bankman-Fried beweerde nog maar $ 100.000 op zijn bank te hebben staan, werd hij onlangs vrijgelaten, waarmee hij voldeed aan de strikte borgtochtvoorwaarden ter waarde van $ 250 miljoen. De obligatie werd veiliggesteld door de ouders van de voormalige CEO van FTX door gebruik te maken van het eigen vermogen van hun huis in Californië.

De cryptogemeenschap was verbijsterd over hoe Bankman-Fried aan de schijnbaar onoverkomelijke eis kon voldoen nadat hij beweerde dat hij niet veel geld meer had. Sommigen beschuldigden de voormalige FTX-CEO er zelfs van gestolen geld van klanten te gebruiken om zichzelf uit de gevangenis te houden. Anderen twijfelen aan de eerlijkheid van het feit dat Bankman-Fried de vakantie in een luxe huis kan doorbrengen.

Lees meer over:
BlockFifaillissementFTX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...