Saaie prijsactie, is alle pijn uit de bitcoinmarkt?

De bitcoin koers schommelt op moment van schrijven rond de ~$16.800. Wat zeggen de analisten?

Feit is dat de markt al veel pijn verwerkt heeft. De algehele tendens is negatief met een lage score van '27' op de Crypto Fear & Greed Index. De markt heeft dan ook het nodige te verstouwen gehad in 2022.

Pijn in de markt

Een top 3 beurs FTX is omgevallen, grote cryptohedgefondsen zoals Three Arrows Capital zijn failliet en de uitleenmarkt is nagenoeg geïmplodeerd door de faillissementen van Celsius en BlockFi.

Ook zijn er nog genoeg open eindjes, zoals de ruim 1 miljard dollar die nog bij Genesis Trading bevroren is van grote beurzen zoals Gemini en Bitvavo.

Stijgende energielasten en de duikelende bitcoin prijs (-80% sinds all time high) duwen bitcoinbedrijven zoals miners diep in het rood. Beursgenoteerde ondernemingen krijgen ook klappen op de beurs, hun aandelen duikelen in elkaar.

Hoeveel pijn moet er nog komen, vraagt crypto-influencer CryptoKaleo zich af?

Daar komt bovenop dat centrale banken zeer agressief proberen de inflatie te dempen. Weinig liquiditeit is nadelig voor bitcoin, die als jonge asset zeer gevoelig blijkt voor het rentebeleid van centrale banken. Bitcoin is echter ook een van de eerste assets die signalen van een 'pivot' (soepeler beleid) oppikt, maar zover lijkt het nog (lang) niet. Op de financiële markten is er sprake van pijn, veel pijn en bitcoin kan zich daar niet aan onttrekken.

Analist Charles Edwards trekt een vergelijking met goud uit de jaren zeventig, ook een periode met hoge inflatie. In een zeer krappe markt moest goud inleveren, maar de Amerikaanse Federal Reserve moest de geldkraan opendraaien om bedrijven en huishoudens te redden, waarna ook goud wist te profiteren, het was een container waar met name vermogenden hun geld in kwijt konden.

Anno 2023: om te voorkomen dat grote delen van de bevolking in energie-armoede vervalt en is aangewezen op de voedselbank, trekken overheden geld uit om energielasten te dempen en roepen centrale banken bedrijven op om de lonen mee te laten stijgen met de inflatie.

De Federal Reserve heeft onlangs de rente met 50 basispunten verhoogd in plaats van de 75 basispunten die in vorige periodes zijn doorgevoerd. een voorzichtige koerswijziging maar de markt is er nog voldoende overtuigd dat deze trend van minder krapte zich doorzet.

Saaie prijsactie

Zo vlak voor de feestdagen is er weinig prijsactie op de borden te zien. In de onderstaande daggrafiek zien we bitcoin schommelen in de zone $16.000 - $18.000 en ook de maandgrafiek is weinig spannend met een bodem bij $16.000.

Het laagste niveau van de maand is $15.479 op de Bitstamp grafiek, nadat de prijs op 6 november van $~21.000 in korte tijd is gedumpt door de FTX perikelen.

bitcoin daggrafiek, bron: CryptoCompare
bitcoin daggrafiek, bron: CryptoCompare
bitcoin maandgrafiek, bron: CryptoCompare
bitcoin maandgrafiek, bron: CryptoCompare

Sommigen maken gebruik van deze periode: relatief grote wallets slaan nu juist bitcoin in, aankoopbedrag waardoor bitcoin niet onderuit gaat.

Wat zeggen de analisten? De Nederlandse analist en handelaar Michaël van de Poppe ziet dat dat de zone $16.800-$16.900 van weerstand naar support moet 'flippen' om naar boven te kijken.

Collega-analist Rekt Capital ziet dat de koers door de weerstand van $17.150 moet breken op de korte termijn voor meer 'relief' de komende weken. Anders staat volgens hem een nieuwe correctie op de loer, zoals ook deze analisten denken.

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

  Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

  bitcoin-logo-bull-run Nieuws
  Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

    Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

  Nieuws
  Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

  In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

  Pepe koers pump Nieuws
  PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

  De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

  Bitcoin
  BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

  Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

  Lees meer