‘64% van volwassen wil digitaal geld van centrale bank wel gebruiken’

Zou jij gebruik maken van een Central Bank Digital Currency (CBDC)? Consumenten over de hele wereld staan ​​steeds meer open voor de lancering van digitale valuta door centrale banken en overheden. Dat blijkt uit een onderzoek van het deep tech-bedrijf Guardtime.

Onderzoek over CBDC’s

In juli 2021 deden ze navraag bij 902 volwassenen van 18 jaar en ouder uit tien verschillende landen. Ze interviewden mensen uit Duitsland, Singapore, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, het VK, de VS, Frankrijk, Hong Kong, Zweden en Noorwegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het was een online onderzoek, met dus een steekproef die de hele wereld zou moeten vertegenwoordigen. Daarom kozen ze zowel mensen uit de Europese, Amerikaanse, Oosterse en Aziatische economieën.

Het blijkt dat 64% van de volwassenen wel gebruik zou maken van een digitale valuta, als die door de centrale bank gaat worden gelanceerd. 33% van hen was nóg iets stelliger: ze zouden dat ‘zeer waarschijnlijk’ doen.

Slechts 10% van de ondervraagden zei dat ze nooit een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) zouden gebruiken.

Poll

Zou jij gebruik maken van een CBDC?
Acceptatie en afkeer

Guardtime werkt samen met verschillende centrale banken vanuit de hele wereld bij de verkenning van de ontwikkeling van digitale valuta. Ze merken op dat er veel steun is voor een CBDC, met name met betrekking tot spaargeld en het uitbetalen van salarissen.

Ongeveer een op de drie volwassenen (33%) zou binnen een maand zijn spaargeld willen omzetten in een CBDC. Nog eens 26% zou dit binnen zes maanden doen. Slechts 11% zegt dat ze spaargeld nooit zullen omzetten in een CBDC.

Zo’n 30% van de bijna 1.000 ondervraagden zou graag direct zijn salaris in een CBDC uitbetaald krijgen. Nog eens 27% zou dit wel binnen één tot zes maanden doen. Ongeveer 12% zou nooit accepteren dat hij in een CBDC wordt uitbetaald.

De lancering van de meeste CBDC’s is nog ver weg. De Europese Centrale Bank is een nieuw onderzoekstraject ingegaan, dat minimaal twee jaar zal duren. Toch blijkt uit onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS) dat 86% van de centrale banken al actief onderzoek doet naar deze nieuwe techniek.

Bitcoin als tegenhanger

De ondervraagden vinden privacy een van de belangrijkste vereisten van een CBDC, gevolgd door gebruiksgemak. Ook mag een CBDC’s niet teveel kosten met zich meebrengen, in de ogen van de ondervraagden. Het internationale karakter en offline gebruik, blijken ook twee belangrijke punten te zijn.

Vergis je echter niet: een Central Bank Digital Currency kan veel beloven, maar transparant zal het lang niet altijd zijn. Als tegenhanger kun je kiezen voor Bitcoin: een schaarse valuta in een transparant betaalnetwerk.

Een peer-to-peer electronic cash system’, zoals Satoshi het zelf noemde. Het geeft de privacy terug aan de gebruiker, heeft een mondiaal karakter en is via het Lightning Netwerk goedkoop en snel te versturen.

Bitcoin is permissieloos, schaars, open source, transparant, privacy-vriendelijk(er), programmeerbaar en geld van het volk. Een CBDC is dit niet.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDC