Verenigde Staten start komend jaar 5 pilots voor Amerikaanse CBDC

De Amerikaanse non-profitorganisatie Digital Dollar Project maakte gisteren (maandag, red.) bekend dat ze de komende 12 maanden in totaal vijf pilots gaan starten wat betreft een digitale Amerikaanse dollar.

Het is voor het eerst dat de Verenigde Staten zo serieus bezig zijn met centrale bankengeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Digitale dollar

Een gangbaardere naam voor dit initiatief is Central Bank Digital Currency (CBDC). Het is een valuta die is uitgegeven door de centrale bank, in een digitaal jasje. Hierdoor zijn commerciële banken niet meer nodig voor de betalingsinfrastructuur, omdat het allemaal via één protocol kan plaatsvinden.

De pilots in de particuliere sector worden gefinancierd door Accenture Plc, meldt Reuters. Er doen financiële bedrijven, detailhandelaren en ngo’s mee aan de test. Het doel is om informatie te verkrijgen die Amerikaanse beleidsmakers kunnen helpen bij het ontwikkelen van een digitale dollar.

Het Digital Dollar Project is een samenwerking tussen Accenture en de Digital Dollar Foundation. Het werd vorig jaar opgericht om onderzoek te doen naar een digitale Amerikaanse dollar. Met deze valuta kan er veel gerichter monetair beleid gevoerd worden. Maar vergis je niet: een dergelijk initiatief staat haaks op Bitcoin. Het is namelijk niet schaars, niet privacyvriendelijk, niet permissieloos en niet decentraal.

Ontwikkelingen wereldwijd

Christopher Giancarlo is de mede-oprichter van de Digital Dollar Foundation. Hij is ook voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en volgt dus alle ontwikkelingen in de wereld op de voet:

“Er komen elke week conferenties en papers vanuit de hele wereld uit over CBDC’s. Deze papers zijn allemaal op basis van gegevens uit andere landen. Maar wat we niet hebben, is informatie en tests uit de Verenigde Staten. We proberen nu data uit de echte wereld te genereren.”

Centrale banken over de hele wereld zijn bezig met de CBDC’s. China is hierin het verst, en met haar Digital Currency Electronic Payment (DC/EP) zijn ze al in een ver stadium gevorderd. Ook in Europa zijn er verschillende taskforces aan het werk. De ECB gaf onlangs aan dat er haast gemaakt moet worden.

Start pilots

Als beschermheer van de meest gebruikte valuta ter wereld, handelt de Amerikaanse Federal Reserve voorzichtiger. Het Ze werken samen met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) om de infrastructuur van deze hypothetische digitale dollar te ontwikkelen.

Jerome Powell zei vorige week nog dat het ‘veel belangrijker’ is om een goede ​​digitale dollar te krijgen, dan om snel te zijn.

De komende twee maanden zullen er dus drie pilots gestart worden. Naar verluidt worden de gegevens van over het functionele, sociologische en zakelijke gebruik openbaar gemaakt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
CBDCVS

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Ethereum ETF Nieuws
Citrea haalt $2,7 miljoen op om de software van bitcoin te verbeteren

Citrea, een project dat het mogelijk wil maken om zero-knowledge (ZK) rollups naar bitcoin te...

microstrategy michael saylor Bitcoin
Hoe Een Gedurfde Investering in Bitcoin MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Sinds oktober heeft de prijs van bitcoin een grote stijging doorgemaakt, een ontwikkeling die niet...

Lees meer