70 procent El Salvadorianen is het niet eens met nieuwe bitcoinwet

El Salvador staat op het punt geschiedenis te schrijven als de veelbesproken bitcoinwet op 7 september in werking gaat. Daarmee wordt El Salvador immers het eerste land ter wereld dat bitcoin erkent als wettig betaalmiddel.

Ondanks dat wij daar blij mee zijn en het idee hebben dat het goed is voor de toekomst van El Salvador, schijnt de bevolking het daar minder mee eens te zijn. Uit een recent onderzoek van ludopUCA blijkt dat 7 op de 10 El Salvadorianen tegen de bitcoinwet van president Nayib Bukele is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Protesten tegen bitcoin

De afgelopen weken is er veel tumult geweest in El Salvador, waar mensen van verschillende organisaties de straten op zijn gegaan om te protesteren tegen de bitcoinwet.

Critici menen dat Bukele de gezondheidssector en het onderwijs meer aandacht had moeten geven in plaats van bitcoin.

Stanley Quinteros, secretaris van de vakbond voor juristen in El Salvador, zegt dat de wet El Salvadorianen niet zal helpen. “Wij geloven dat de implementatie van deze wet, die al meer dan 203 miljoen dollar heeft gekost, andere en meer belangrijke sectoren had kunnen helpen. Terwijl deze wet de economie schade zal toebrengen.”

Bukele onthulde zijn plannen voor de bitcoinwet in juni en werd meteen een beroemdheid binnen de bitcoingemeenschap.

Omdat de partij van Bukele een meerderheid heeft in het parlement was het relatief eenvoudig om de wet er doorheen te krijgen.

65% gaat Chivo niet downloaden

El Salvador is ook bezig met de productie van een overheidswallet die op 7 september gelanceerd moet worden. Iedere inwoner die de wallet download kan gratis voor 30 Amerikaanse dollars aan bitcoin claimen.

Uit het eerder genoemde onderzoek van ludopUCA blijkt echter dat 65 procent van de inwoners van het land niet geïnteresseerd is om de wallet te downloaden.

Wellicht dat daar op termijn verandering in komt. Verder moet ook nog maar blijken of het onderzoek van de bovengenoemde partij klopt.

Veel mensen in het land hebben schijnbaar het idee dat bitcoin aan ze opgedrongen wordt, wat zeker niet het geval is.

Mensen hebben altijd de keuze en de mogelijkheid om hun bitcoin om te wisselen voor dollars. In de woorden van Bukele: “niemand hoeft afscheid te nemen van zijn dollars.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....