741.000 minder bitcoin op beurzen

Momenteel is er sprake van zwakke prijsactie. De bitcoin koers schommelt op de 4-uursgrafiek tussen de 18.596 dollar en 21.179 dollar op de Bitstamp grafiek. Wat is er on-chain te zien?

1. 741.000 minder btc op beurzen

Glassnode komt op de proppen met een nieuwe wekelijkse on-chainupdate, waarin ze deze week ook aandacht hebben voor de beursbalansen. Juni is een maand gebleken met weinig prijsactie, toch is veel bitcoin van beurzen opgenomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op een moment in juni is er sprake van een piekopname van 151.000 bitcoin per maand. Dat is de grootste maandelijkse uitstroom ooit gemeten, aldus Glassnode.

Dat is ook de trend die analist On-Chain College ziet. Hij rekent het volgende voor:

  • Op maart 2020 stond er 3,15 miljoen bitcoin op beurzen. Op Black Thursday op 12 maart 2020 dipte de koers naar $3.500 doordat het coronavirus wereldwijd grip kreeg.
  • Op juli 2022 staat er 2,41 miljoen bitcoin op beurzen
  • 741.000 bitcoin is van centrale beurzen, een min van 23,5% ten opzichte van maart 2020.

2. Virtueel op verlies

Van degenen die hun bitcoin zelf bewaren, staat nu 48,1% onder water, zo heeft hetzelfde Glassnode becijferd. Van die voorraad (buiten de beurzen én virtueel op verlies) is 60% in handen van lange termijn houders (hodlers). Dat zijn entiteiten die minstens 5 maanden hun munten in bezit hebben.

Het zijn capitulatiecijfers die vergelijkbaar zijn met eerdere bearish perioden in november/december 2018 en maart 2020.

3. Kan het lager?!?

Bearmarkt dus. Capitulatiemarkt dus. Is de bodem dan bereikt? De on-chaingereedschapskist is er een met vele vakjes en laadjes om marktbodems en - toppen te duiden.

Een van die indicatoren is de Market Value Realised Value (MVRV), wat de relatie is tussen de totale bitcoin markt en de totale gerealiseerde waarde.

De gerealiseerde waarde is het totaal aan alle bitcoin (in dollars), maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain. Heb je ooit voor 50 euro aan bitcoin gekocht en deze niet omgewisseld, dan is de gerealiseerde prijs van jouw bitcoin nog steeds 50 euro.

Uit de verhouding market cap versus realized cap rolt een Z-score. Hoe lager deze score, hoe dichter de market cap bij de realized cap ligt, hoe dieper de bodem ligt van de marktprijs. Volgens de roemruchte on-chainanalist Murad ligt deze indicator nu in een bodemzone.

Kan het lager? Ja.
Is bitcoin ondergewaardeerd volgens de MVRV-indicator? Ja.

Volgens hem is de zone $14.000 - $19.000 een goed instapniveau voor de lange termijn. DCA betekent dollar cost averaging, steeds periodiek een beetje bitcoin kopen, op een vaste dag en tijdstip.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...