Institutionele beleggers openen massaal shorts op bitcoin

Institutionele beleggers openden de afgelopen week massaal shorts op bitcoin. Op 22 juni lanceerde ProShares de eerste Amerikaanse short bitcoin ETF en daar maken de meest vermogende beleggers op aarde gretig gebruik van. Afgelopen week bestond 80 procent van de instroom bij institutionele fondsen, in totaal 51,4 miljoen dollar, uit instromen voor short-bitcoin fondsen.

‘Wijst niet op negatief sentiment’

Nu klinkt het uiteraard alsof institutionele beleggers het vertrouwen in bitcoin even compleet zijn verloren als 80 procent van de instromen bestaat uit shortposities. CoinShares constateert echter dat er naast de enorme instroom in short-producten in de Verenigde Staten, in landen als Brazilië, Canada, Duitsland en Zwitserland juist een instroom was in long-producten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Dit onderstreept dat investeerders aan hun long-posities toevoegen tegen de huidige koersen en dat de short-producten in de Verenigde Staten vooral een grote instroom zien omdat ze voor het eerst beschikbaar zijn. Niet omdat het sentiment nu negatief is”, aldus CoinShares in hun wekelijkse blog.

Het is wel eerlijk om daaraan toe te voegen dat Brazilië, Canada, Duitsland en Zwitserland bij elkaar verantwoordelijk zijn voor een instroom van 20 miljoen dollar aan long-producten. Dat valt behoorlijk in het niet bij de 51,4 miljoen dollar aan short-producten die in de Verenigde Staten aangeschaft zijn. De komende weken moeten dus uitwijzen in hoeverre de analyse van CoinShares uit de vorige alinea klopt.

In ieder geval weer een instroom

Hoewel de instroom voor institutionele beleggingsproducten met name bestaat uit short-bitcoin investeringen, is er tenminste weer sprake van een instroom. Afgelopen week verloren institutionele beleggingsproducten namelijk voor 423 miljoen dollar aan kapitaal met uitstromen.

Dit betekende de hoogste uitstroom ooit vanaf het moment dat CoinShares is begonnen met hun wekelijkse rapport. Ook vorige week ontsnapten de short-bitcoin fondsen aan het bloedbad door een instroom van 15,3 miljoen dollar op de schrijven. In totaal hebben de short-fondsen tot nu toe voor 2022 een instroom van 77,2 miljoen dollar gezien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....