75% van alle Bitcoin is al meer dan 6 maanden vastgehouden

13143 totale weergaven
bitcoin BTC hodl

Een grote groep blijft flink veel vertrouwen hebben in bitcoin. Ondanks de fikse prijsdalingen van de afgelopen zes maanden, heeft het merendeel zijn BTC niet of nauwelijks aangeraakt.

Driekwart houdt vast aan zijn bitcoin

On-chain data laat zien dat ongeveer drie kwart van alle circulerende Bitcoin de afgelopen zes maanden of langer niet is verplaatst.

Deze conclusie is te trekken op basis van de hodl wave-grafiek van Glassnode, die blockchaindata gebruikt om een macro-overzicht van Bitcoin te geven. Deze grafiek toont de Bitcoin die in wallets wordt vastgehouden, op basis van de tijd die is verstreken sinds de laatste transactie.

Uit de data blijkt dat ongeveer 74% van de Bitcoin in 2024 grotendeels stil heeft gestaan, ondanks een daling van 21% in waarde sinds het hoogtepunt bij $73.000. De dominantie van oudere munten suggereert dat langetermijninvesteerders hun BTC steeds meer vasthouden als een lange termijn belegging, mogelijk in afwachting van toekomstige prijsstijgingen.

Minder aanbod

Deze vasthoudtrend vermindert ook het aanbod van Bitcoin dat beschikbaar is voor handel, wat mogelijk kan leiden tot een waardestijging wanneer de vraag toeneemt en het aanbod beperkt is.

Ondertussen merkte on-chain analist James Check in een X-post van 19 augustus op dat meer dan 80% van de kortetermijnhouders van Bitcoin verlies lijdt, omdat zij hun munten tegen hogere prijzen hebben gekocht dan de huidige marktprijs.

Hij waarschuwt dat dit tot verdere dalingen kan leiden als deze beleggers in paniek verkopen, zoals in voorgaande jaren gebeurde. Kortetermijnhouders zijn degenen die hun BTC minder dan 155 dagen hebben vastgehouden.

“Dit is vergelijkbaar met 2018, 2019 en midden 2021, toen veel beleggers het risico liepen in paniek te raken en een bearish trend te veroorzaken.”

 

Angstige markt

De bredere marktsentiment is nog steeds negatief, met de Crypto Fear & Greed Index die een score van 28 aangeeft — diep in de angstzone. De afgelopen weken is de index teruggekeerd naar angstniveaus die sinds december 2022 niet meer zijn gezien.

Bitcoin-prijzen bereikten in het weekend kortstondig $60.000, maar de prijs is deze maandag weer enkele procenten gezakt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...