940 miljoen dollar aan bitcoin opgenomen bij Coinbase Pro, bullish?

Een opvallende transactie deze woensdagochtend: 48.000 bitcoin is van Coinbase Pro opgenomen, zo blijkt uit on-chaindata van CryptoQuant.

Dit analysebedrijf kan op basis van complexe berekeningen bepalen welke wallets in handen zijn van beurzen zoals Coinbase. Coinbase Pro is gericht op professionele handelaren, daar waar Coinbase gericht is op particuliere handelaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op de onderstaande grafiek is een grote, verticale groene streep zichtbaar. Dat is de piekopname van 48.000 bitcoin deze ochtend, omgerekend 940 miljoen dollar.

940 miljoen dollar aan bitcoin opgenomen bij Coinbase Pro, bullish?

Dat er een dergelijke hoeveelheid bij een centrale beurs wordt opgenomen, is op het eerste gezicht een bullish signaal. Want zodra deze bitcoin niet bij een beurs staat, kan het ook niet aan de markt aangeboden worden. De prijs is een resultaat van vraag en aanbod. Bij een afnemend aanbod, terwijl de vraag gelijk blijft of zelfs stijgt, stijgt de marktprijs.

Het kan walletmanagement zijn, want het is momenteel vanwege stilte op het netwerk goedkoper om grote brokken bitcoin op het netwerk te versturen.

Maar een dergelijke transactie is ook gemakkelijk andersom te redeneren. Deze bitcoin had Coinbase Pro in bewaring en kán ook naar een andere exchange zijn gestuurd om te verkopen.

Slapende bitcoin

Het gaat in ieder geval om vrij oude bitcoin, dat al tijdje lag te ‘slapen’, zo blijkt uit deze analyse. Van deze batch van 48.000 bitcoin zijn de leeftijden als volgt:

  • 3 tot 6 maanden oud: 11.280 bitcoin
  • 12 tot 18 maanden oud: 4.560 bitcoin
  • 3 tot 5 jaar oud: 32.000 bitcoin

Uit een update blijkt dat 8.000 bitcoin van de 48.000 bitcoin naar Coinbase (dus niet Pro) is gestuurd. Ook is opvallend is dat de transacties zijn opgesplitst in batches van 122 bitcoin. Dit is gedrag op de blockchain wat lijkt op gedrag van instituties in 2021, zo concludeert analist Maartunn.

Lees meer over:
Coinbasetransactie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...