Aandeel van bitcoin miner Iris Energy daalt 94,5% in één jaar

1293 totale weergaven

Investeerders in mining bedrijf Iris Energy hebben miljoenen dollars zien verdampen.

Miljoenenverlies

Volgens een Australian Financial Review zijn de aandelen van Iris Energy met 94,5% gedaald sinds de beursgang in november 2021. Het bedrijf is genoteerd aan de NASDAQ.

De topbeleggers hebben miljoenen verliezen gedraaid. Onder andere Regal Asset Management, Platinum Asset Management, Thorney Opportunities, Grok Ventures, Wilson Asset Management en OC Funds Management maakten een verkeerde keuze met hun belegging in Iris Energy.

Iris Energy noteerde op 17 november vorig jaar 8,3 miljoen aandelen tegen een prijs van $28 per stuk. De aandelen bereikten een recordhoogte van $28,25 op dezelfde dag voordat de daling werd ingezet.

De timing was erg knullig. Bitcoin had zeven dagen voor de notering van Iris Energy een recordprijs bereikt van iets meer dan $69.000.

Samen met de daling van de bitcoinkoers, daalde ook het aandeel van Iris. Het bedrijf maakte vorige maand bekend dat zijn Amerikaanse schuldeisers willen dat er ruim $100 miljoen wordt terugbetaald. Iris ging een lening aan om mining rigs te kopen.

Rigs als onderpand

Het gaat om leningen van $32 miljoen en $71 miljoen. Er is onderpand ingelegd voor de lening: mining rigs. Naar verluidt zijn deze goed voor respectievelijk 1,6 exahash/seconde (EH/s) en 2,0 EH/s.

Door de constructie met SPV’s kan er geen beslag gelegd worden op andere activa van Iris Energy, maar blijft deze wanbetaling puur binnen deze aparte tak van het bedrijf. Een SPV is een Special Purpose Vehicle, gelieerd aan het moederbedrijf.

“De bedrijven, gestructureerd als SPV’s, die hen het geld schuldig aan NYDIG zijn, hebben niet de mogelijkheid om ze terug te betalen.”

De waarde van die machines ligt nu aanzienlijk onder de waarde van de uitstaande schuld en de door die machines gegenereerde cashflow is onvoldoende om aan hun schuldfinancieringsverplichtingen te voldoen. Daardoor heeft NYDIG nu het recht om de rigs te komen ophalen.

Iris Energy is ook Bitmain nog $75 miljoen aan vooruitbetalingen verschuldigd. Eerder deze maand maakte Iris bekend dat het een aantal recente betalingen aan Bitmain niet had kunnen doen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining