Aandelen bitcoin miners schieten omhoog na belofte van Trump

5911 totale weergaven
Donald Trump's crypto stash bereikt $30 miljoen

Aandelen van Amerikaanse bitcoin miners schoten woensdag met ruim 10% omhoog na een bijzondere belofte van Donald Trump. De voormalig president van de Verenigde Staten doet in 2024 mee aan de presidentsverkiezingen en zei deze week dat hij “alle resterende bitcoin” in Amerika wil produceren.

Steun voor Amerikaanse bitcoin miners

Tot nu toe is het regelgevende klimaat niet gunstig geweest voor bitcoin miners in de Verenigde Staten. Zij kregen geen hulp van de administratie van de zittende president Joe Biden en werden eerder tegengewerkt.

Zo voerde Biden onder andere een hogere belasting in voor het energieverbruik van miners. Donald Trump lijkt daar verandering in te willen brengen.

Op die manier hoopt Trump natuurlijk de stem van de crypto-sector voor zich te winnen in de Verenigde Staten. Dat is een slimme zet, want steeds meer Amerikanen hebben een klein deel van hun vermogen in bitcoin en crypto zitten.

Als reactie op de belofte van Donald Trump schoten bitcoin miners omhoog. TeraWulf (WULF) en Hut 8 Mining (HUT) waren de grootste stijgers in de top 10. Zij stegen met respectievelijk 10,5% en 10,07% op 12 juni.

Zwaargewichten als Cleanspark (CLSK) en Riot Platforms (RIOT) stegen met 8,15% en 6,5%. De grootste miner qua market cap, Marathon Digital, wist met 2,4% te stijgen op woensdag.

Totale market cap van $26,4 miljard

In totaal komt de market cap van de mining-industrie met deze koerssprong op 26,4 miljard dollar te liggen. Daarmee begint de industrie een serieuze omvang te krijgen.

In 2024 waren CleanSpark en TeraWulf de best presterende bitcin miners met stijgingen van 58,55% en 66,96%. Niet alle bitcoin miners zijn erin geslaagd om hun aandelenprijs de laten groeien in 2024.

Marathon Digital daalde vanaf het begin van het jaar met 11,43% terwijl Riot Platforms met 31% daalde in 2024.

Zo blijft het investeren in bitcoin miners dus een riskante onderneming. Dat heeft natuurlijk te maken met de volatiliteit, maar ook de grote onzekerheid die om bitcoin hangt. Niemand weet wanneer de koers weer gaat exploderen en of dat überhaupt gaat gebeuren.

Daarbij hadden we in april van dit jaar natuurlijk ook te maken met de halving, waardoor de omzetten van bitcoin miners (in bitcoin gemeten) plotseling halveerden. Dat zijn zaken waar je heel moeilijk een bedrijfsvoering omheen kunt bouwen.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd