Aanklagers SBF vinden het waardeloos dat hij aanklachten wil ontlopen

Aanklagers van Sam Bankman-Fried (SBF) drongen er maandag bij een rechter op aan een verzoek de FTX-oprichter af te wijzen. Hij wil namelijk onder de strafrechtelijke aanklachten uit komen.

Aanklagers reageren

De aanklagers pleitten bij de federale rechtbank van Manhattan dat SBF wel degelijk schuldig is voor de verloren klantentegoeden.

De 31-jarige ex-crypto-miljardair pleitte onschuld in 13 aanklachten, die varieerden van fraude, samenzwering tot het omkopen van mensen.

Op 8 mei drong Bankman-Fried er zelfs bij de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan op aan om de meeste aanklachten te seponeren. Hij vond dat de aanklagers “te gehaast hadden geoordeeld” na het instorten van zijn bedrijven. Zodoende diende hij met zijn advocaten een motie in dat de aanklacht “ongegrond, vaag en onwettig” zou zijn.

Nu komen de aanklagers met hun reactie: ze weerleggen de argumenten van Bankman-Fried en vinden dat er wel degelijk voldoende juridische grond is:

“De aanklacht beweert dat de beklaagde en zijn mede-samenzweerders valse en misleidende verklaringen hebben afgelegd tegenover geldschieters met betrekking tot de financiële toestand van Alameda. Meer details zijn niet nodig.”

Rechter Kaplan zal op 15 juni een hoorzitting houden over deze zaak.

Geen diefstal, wel fouten

Bankman-Fried heeft wel toegegeven dat het risicobeheer van FTX niet voldoende was, maar ontkent dat hij geld zou hebben gestolen. Het maakt het voor hem niet makkelijker dat voormalige CEO van Alameda Research, Caroline Ellison, wel schuld heeft bekend. Zij gaat meewerken met de openbare aanklagers.

SBF gaat (eerst nog) een stapje verder door fraude-beschuldigingen als ongeldig te verklaren. De semantiek ligt hem rondom de verloren klantentegoeden. Was dit “economisch waardevolle informatie” of “tastbare eigendommen”? De federale fraudewetten zijn er niet eenduidig over. Experts geven hem echter een kleine kans op succes.

Sinds zijn uitlevering uit de Bahama’s in december verblijft Bankman-Fried grotendeels in het huis van zijn ouders in Palo Alto in Californië. Hij betaalde hiervoor een borgsom van $250 miljoen. Zijn proces staat gepland voor 2 oktober.

Lees meer over: