Sam Bankman-Fried van FTX aangeklaagd voor omkopen Chinese ambtenaren

De oprichter en voormalig CEO van FTX wordt geconfronteerd met een nieuwe aanklacht. De autoriteiten in de Verenigde Staten beschuldigen Sam Bankman-Fried (SBF) ervan Chinese overheidsfuctionarissen te hebben omgekocht.

Steekpenningen

De rechtszaak is ingediend door de Amerikaanse advocaat Damian Williams. Een van de aanklachten is dat SBF een vermeende steekpenning van $40 miljoen gaf aan een Chinese overheidsfunctionaris.

Het is een compleet nieuw verhaal. Alle eerdere aanklachten gingen met name over het falen van FTX en het sjoemelen met klantentegoeden.

Sectie 105 van de filing beweert dat SBF en andere gerelateerde partijen “de overdracht van ten minste ongeveer $40 miljoen aan cryptocurrency’s hebben geleid en veroorzaakt, bedoeld ten behoeve van een of meer Chinese overheidsfunctionarissen.”

Volgens de beschuldiging deed SBF deze transactie om Chinese functionarissen te beïnvloeden. Het doel? Er voor zorgen dat ze weer toegang kregen tot de accounts van Alameda Research. Er stond naar verluidt meer dan $1 miljard aan cryptovaluta bij “twee van de grootste Chinese cryptobeurzen”.

Begin 2021 werd hier de toegang tot ontnomen. Het geld werd bevroren en de oprichter van FTX zou in aller ijl hebben geprobeerd om het geld terug te krijgen.

Hij poogde onder andere om het geld over te sturen naar fraude-rekeningen om zo de problemen te kunnen omzeilen. De rechtbank schrijft:

“Na maanden van mislukte pogingen om de rekeningen te deblokkeren, besprak Samuel Bankman-Fried met anderen en stemde uiteindelijk in met een omkoping van meerdere miljoenen dollars om te proberen de rekeningen te deblokkeren.”

Strenge regels China

Nadat de rekeningen weer waren vrijgegeven gebruikte Alameda de fondsen om haar eigen handelsactiviteiten te financieren. Het is niet bekend welke Chinese beurs Alameda destijds gebruikte. Wel klopt de tijdlijn: in september 2021 kwam er een algeheel verbod op cryptobedrijven in het Aziatische land.

Daarmee komt er nóg een aanklacht op het bordje van Bankman-Fried. Op 2 oktober 2023 moet hij voorkomen in een proces voor strafrechtelijke vervolging. Hij pleitte eerder dit jaar zijn onschuld aan acht strafzaken. Als hij wel wordt veroordeeld kan het resulteren in 115 jaar gevangenisstraf.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX