FTX-oprichter Sam Bankman-Fried vraagt rechter om aanklachten te verwerpen

Sam Bankman-Fried, de oprichter en voormalig CEO van de cryptocurrency exchange FTX, heeft maandag een Amerikaanse rechter gevraagd om de strafrechtelijke aanklachten tegen hem te verwerpen. Bankman-Fried wordt beschuldigd van fraude en samenzwering in verband met het faillissement van FTX, dat miljarden dollars aan klantengeld zou hebben verduisterd.

Bankman-Fried ontkent al lang dat hij geld heeft gestolen van de klanten van FTX, een internationale cryptocurrency exchange die hij in 2019 oprichtte. Volgens de aanklagers en de FBI zou Bankman-Fried samen met zijn medeverdachten een complexe regeling hebben opgezet om de fondsen van FTX-klanten over te hevelen naar andere entiteiten, waaronder zijn eigen handelsfirma Alameda Research.

Bankman-Fried is vorig jaar gearresteerd op de Bahama’s, waar hij woonde sinds het instorten van FTX. Hij is overgebracht naar New York, waar hij voor de rechter verscheen en onschuldig pleitte. Zijn advocaten hebben een motie ingediend om de aanklachten tegen hem te laten vallen, met het argument dat ze ongegrond, vaag en onwettig zijn.

Bankman-Fried was ooit een van de rijkste en invloedrijkste mensen in de crypto-wereld, met een geschat vermogen van 26 miljard dollar. Hij stond bekend om zijn filantropische activiteiten en zijn politieke donaties aan progressieve kandidaten en organisaties25. Na het faillissement van FTX verloor hij echter het grootste deel van zijn fortuin en reputatie, en werd hij het onderwerp van talrijke rechtszaken en onderzoeken.

Het proces tegen Bankman-Fried en zijn medeverdachten staat gepland voor september 2023. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Lees meer over:
FTXrechtszaak

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...