Aantal nieuwe bitcoin ATM’s daalt, in VS zijn het er zelfs mínder dan vorige maand

Voor het eerst in jaren zijn er mínder (gerapporteerde) bitcoin ATM’s dan in de maand ervoor. Dat blijkt uit data van coinATMradar.com.

Bitcoin ATM’s

Overal in de wereld staan pinautomaten waar je bitcoin kunt kopen of verkopen in ruil voor de lokale valuta. In Nederland staan er naar wat schijnt 20.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In totaal staan er in de hele wereld ruim 38.000, volgens bovengenoemde bron. Dit waren er eind augustus echter wel meer dan eind september. Het blijkt dat er afgelopen maand maar liefst 797 ATM’s zijn verdwenen. Dat is goed te zien in onderstaande grafiek, waarin het netto verschil per maand is weergegeven.

Aantal nieuwe bitcoin ATM's daalt, in VS zijn het er zelfs mínder dan vorige maand

Het is goed te zien hoe de trendwijziging een aantal maanden geleden is ingezet. Op de piek kwamen er in 2021 nog zo’n 2.000 pinautomaten per maand bij – in de hele wereld. In september was het de eerste ‘min’.

De reden hiervan is niet bekend. Het kan zijn dat de regelgeving in combinatie met de prijsdaling roet in het eten gooit. Het kan ook zijn dat een uitbater afschaalt of dat de data van coinatmradar niet correct is.

Op deze website is te zien hoe de afname alleen in de VS plaats vond, met een min van 826. Nagenoeg alle andere landen noteerden wel een positieve (of minder extreme negatieve) verandering.

Wat in ieder geval wel duidelijk is: de trend is veranderd. Bitcoin ATM’s zijn minder hot.

Trend

De rapportage van de ATM’s is niet altijd even duidelijk. In april maakte Coinme bekend dat zijn cash-to-bitcoin-netwerk in de afgelopen 12 maanden met 185% was gegroeid tot 21.000 locaties. Door een samenwerking met MoneyGram en Coinstar zou 90% van de Amerikaanse bevolking binnen 8 kilometer een ATM moeten hebben staan.

Ook maakten Brinks, NCR Corps en Bitcoin Depot (met Cirkle K) bekend enorm veel nieuwe ATM’s te gaan plaatsen. Er is sindsdien niet ineens een spike in de statistieken zichtbaar.

Neem de nieuwsberichten die je over deze grafiek ziet dus met een korreltje zout. Maar desondanks blijft de trend duidelijk: er zit een tijdelijke rem op de groei van crypto-automaten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
ATMBitcoin nieuws