Absoluut record: bitcoin miners sturen 315% van dagomzet naar de beurzen

Bitcoin miners sturen recordhoeveelheden aan bitcoin richting gecentraliseerde beursplatformen. Glassnode weet in een tweet van 27 juni te melden dat miners op dit moment gigantische delen van hun omzet richting de beurzen sturen. Waarschijnlijk hebben ze geleerd van hun extreme optimisme van 2021 en willen ze nu al gedeeltelijk profiteren van de koersstijgingen van bitcoin, om beter voorbereid te zijn op een eventuele nieuwe bearmarkt.

315 procent

Dat vertaalt zich momenteel naar een situatie waarin miners 315 procent van hun bitcoinomzet richting de beurzen sturen. Op basis van de grafiek van Glassnode kunnen we stellen dat het met dit percentage om een absoluut record gaat.

Tijdens de bullrun van 2021 zagen we ook een piek in de hoeveelheid bitcoin die richting de beurzen ging, maar dat bleef uiteindelijk beperkt tot ongeveer 80 procent van de omzetten.

Ook tijdens de bearmarkt van 2022 was er een zogenaamde capitulatie-instroom van de miners waarneembaar.

De meest recente piek in de hoeveelheid bitcoin die richting de exchanges vloeit zorgt ervoor dat de pieken van 2021 en 2022 in het niet vallen. We kunnen de miners echter niet ontzeggen dat het mogelijk een goed moment is om te verkopen, omdat de koers behoorlijk gepiekt is.

Koers blijft stabiel

Ondanks het feit dat miners voor 128 miljoen dollar aan bitcoin richting de beurzen sturen, blijft de koers stabiel. Dat wijst erop dat er momenteel voldoende vraag naar de financiële asset is om die extra verkoopdruk op te vangen.

De koers van 31.000 dollar blijft op dit moment een belangrijke weerstand voor de bitcoin koers. Tot nu toe is het de bulls nog niet gelukt om die te doorbreken.

Als dat zo blijft, dan kan het zijn dat de koers gaat zakken als de miners hun assets massaal liquideren. Ondanks de stijging van bitcoin van ~85 procent vanaf het begin van 2023 hebben de miners het moeilijk.

Vanaf de piek van 2021 gemeten is de winstgevendheid van de industrie met 80 procent gedaald. Dat heeft vooral te maken met de gigantische stijging van de hashrate in het netwerk, wat betekent dat de concurrentie voor miners stevig is toegenomen de afgelopen jaren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....