PlanB: ‘Bitcoin RSI stijgt, ik wacht geduldig op de koersexplosie’

De Nederlandse analist PlanB vergaarde in 2019 wereldwijde bekendheid binnen de bitcoin-gemeenschap met zijn Stock-to-Flow model. Met zijn model was het voor het eerst in de geschiedenis van de digitale munt mogelijk om een waarde te plakken op de schaarste van bitcoin, door deze onder andere te vergelijken met de schaarste van goud.

Nu deelt de analist zijn optimisme over de bitcoin koers vanwege de RSI van bitcoin, die langzaam maar zeker begint te klimmen.

Wachten op de koersexplosie

PlanB begon met het schrijven over de Relative Strength Index (RS) van bitcoin op 19 juni. Destijds stelde hij dat de RSI vastzat op 50, terwijl hij rustig wachtte op de koersexplosie van de digitale munt. Inmiddels is de RSI alweer opgeklommen naar 52,5 en wachten we op de score van 55. Ondertussen is de bitcoin koers ook al aan een meer dan redelijke stijging begonnen.

Op het moment van schrijven tikt bitcoin binnen op een koers van ongeveer 30.400 dollar en staat de digitale munt over de afgelopen zeven dagen op een plus van ruim 6 procent.

Dat is nog niet voldoende om van een nieuwe bearmarkt te spreken, zeker als je bedenkt dat de vorige all-time high op 69.000 dollar staat.

Gekeken naar alle ontwikkelingen in de markt, zeker als je de macro-economische omstandigheden en de rechtszaken van de Amerikaanse SEC tegen Binance en Coinbase meeneemt, doet bitcoin het op dit moment meer dan redelijk.

Klaar voor een nieuwe bullrun?

Langzaam maar zeker lijkt de verkoopdruk in de markt weg te vallen. Alle mensen die nog niet helemaal zeker waren van hun investering in bitcoin hebben mogelijk tijdens de capitulatie rond het omvallen van FTX verkocht of in de periode daarna, nadat de koers weer aan een redelijk herstel begon vanaf de voorlopige bodem van 15.500 dollar.

"Het Stock-to-Flow model is eenvoudig: het gaat ervan uit dat de vraag zijn historische stijging blijft voortzetten en als de supply (verdubbeling S2F) halveert, dat de koers dan moet pompen. Hebzucht en angst, macro, de Federal Reserve, M2, rentes, de SEC, ETFs, regulatie et cetera spelen een rol in de koers. Maar als goud een halving zou hebben, dan zou de koers ook pompen", aldus PlanB.

We moeten daarbij echter niet vergeten dat iedereen inmiddels wel op de hoogte is van de halvings. Dat was in het verleden wellicht minder het geval, waardoor het als een soort verrassing kwam en daardoor het effect van de halving op de koers ook groter was. Dat kan een verklaring zijn voor het feit dat de impact van iedere halving op de koers minder heftig is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....