“Publieke blockchain aanvallen is een goed idee”, zegt deze professor

553 totale weergaven
Wat betekent de nieuwe verklaring van de Amerikaanse overheid?

Een academisch paper met de titel: “Reconciliation of Anti-Money Laundering Instruments and European Data Protection Requirements in Permissionless Blockchain Spaces” gepubliceerd in het Journal of Cybersecurity, suggereert dat overheden zich vijandiger moeten opstellen richting blockchains. In het bijzonder blockchains die de privacy beschermen, om het witwassen van geld tegen te gaan.

Het aanvallen van publieke blockchains

De auteur van het paper onderstreept verschillende manieren om het vertrouwen in publieke blockchains te ondermijnen voor overheden.

Zo kunnen ze een 51%-aanval proberen, maar ook de prijs onderdrukken of Sybil-aanvallen doen, wat een activiteit is waarbij de aanvaller meerdere accounts creëert om het netwerk te manipuleren.

“Het vertrouwen van gebruikers in de netwerken is significant te ondermijnen. Dat kan door succesvolle aanvallen op de netwerken, die het vertrouwen in de blockchain-gemeenschap in het vermogen van het netwerkprotocol om een soepele werking te garanderen kunnen ondermijnen”, aldus de auteur.

Het document stelt ook dat deze methoden alleen te gebruiken als “laatste redmiddel” om het witwassen van geld tegen te gaan. Dit nadat andere beleidsinitiatieven zoals het op een zwartte lijst zetten van adressen, het markeren van transacties, sancties en andere regelgeving zijn uitgeput.

Evenwicht vinden

Uiteindelijk is de auteur van mening dat men een evenwicht moet proberen te vinden tussen de noodzaak om naleving van de regelgeving onder bestaande wetten te garanderen, innovatie te bevorderen en de noodzaak om de privacy van individuele gebruikers te beschermen.

Volgens UNTRACEABLE zijn de ontwikkelingen die de auteur in de paper beschrijft op dit moment aan de gang voor Monero.

“Ja, er is echt een paper van een professor van een universiteit in Polen, die aanvallen van overheden op ‘privacy coins’ zoals Monero aanbeveelt, onder andere door het onderdrukken van de prijs. Er bestaat geen vraag over dat we dat nu zien gebeuren. De enige vraag is: ga je ze laten winnen?”, zo vraagt UNTRACEABLE zich af.

Hoewel het paper al in 2021 gepubliceerd werd, zien we het nu soms voorbijkomen, omdat het op bepaalde momenten relevant lijkt te worden voor specifieke blockchains.

Bitcoin heeft hier allesbehalve last van, want de grootste munt van de markt lijkt eerder omarmt dan aangevallen te worden door overheden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....