AFM: ‘Apps van cryptobeurzen zetten gebruikers aan tot risicovoller handelen’

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gebleken dat cryptoapps potentiële risico’s met zich meebrengen die consumenten kunnen aanzetten tot frequenter en risicovoller handelen. Althans, dat stelt de Nederlandse toezichthouder.

Dit onderzoek, dat de keuzeomgeving van cryptoapps onder de loep nam, komt op een cruciaal moment: de ‘Markets in Crypto-Assets Regulation’ (MiCAR) staat op het punt in 2024 van kracht te worden. Ondanks dat MiCAR bedoeld is om consumenten beter te beschermen, biedt het volgens de AFM weinig handvatten om de specifieke risico’s aangepakt door dit onderzoek te mitigeren.

Risico’s

De AFM wijst op drie hoofdrisico’s in de huidige opzet van cryptoapps:

  • Laagdrempelige toegang tot de cryptomarkt
  • Sturing naar specifieke cryptotokens of diensten binnen de apps
  • Activerende elementen die gebruikers aansporen om terug te keren naar de app en acties te ondernemen die mogelijk niet in hun belang zijn

Deze elementen omvatten onder meer pushberichten over tijdelijke promoties, het gemakkelijk kunnen volgen van realtime cryptomarktbewegingen en het aanmoedigen van het gebruik van diensten zoals staking en lending, vaak zonder duidelijke uitleg over de potentiële risico’s.

Advies van AFM

De AFM adviseert consumenten om waakzaam te blijven en benadrukt dat cryptoactiva zeer risicovolle producten zijn, die onder MiCAR risicovol zullen blijven. Er wordt een beroep gedaan op Europese beleidsmakers om de inrichting van de keuzeomgeving binnen cryptoapps zorgvuldig te overwegen. Hoewel de AFM beperkt is in haar huidige mogelijkheden om in te grijpen, moedigt ze cryptodienstverleners aan om de belangen van de klant voorop te stellen in hun app-ontwerp.

Lees meer over:
AFMMiCANederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...