Afrikaans land dat bitcoin standaard omarmt, komt met wallet en innovatiehub

De Centraal-Afrikaanse Republiek komt met een eigen bitcoin wallet en er komt een speciale innovatie hub voor bitcoinbedrijven. De plannen zijn samengebald onder de naam 'Project Sango'.

Het project is bedoeld om bitcointechnologie steeds meer te embedden in de samenleving van het armlastige land. Enkele weken geleden maakte het land bekend over te willen stappen naar een bitcoin standaard. Dat betekent dat inwoners producten en diensten kunnen en mogen afrekenen met bitcoin. Ook het betalen van belasting kan met bitcoin worden gedaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Via de website sango.org kunnen geïnteresseerde mensen zich registreren om een 24 pagina tellende presentatie te ontvangen over de bitcoin plannen van het land. President en wiskundige Faustin-Archange Touadéra onthult op Twitter de plannen en deelt de link met zijn volgers.

Sango moet de eerste cryptocurrency hub worden met goedkeuring van het complete parlement in het land. Een van de pijlers is het oprichten van een digitale nationale bank, het promoten om grond te kopen met bitcoin en het ontwikkelen van een eigen bitcoin overheidswallet. Een vergelijkbaar product zoals de Chivo wallet in El Salvador. Bovendien krijgen ook bitcoinbedrijven zoals miners toegang tot grondstoffen zoals uranium maar ook edelmetalen zoals goud en diamanten. Door middel van 0% belasting op inkomsten en omzet wil het land particuliere en zakelijke investeringen aantrekken.

Armste landen ter wereld

Mooie plannen, waarbij het de vraag is hoe deze in de praktijk gaan uitwerken. De Centraal-Afrikaanse Republiek geldt als één van de armste landen ter wereld. Een zeer droog klimaat dat niet grenst aan de zee en een tekort aan water. Landbouw is de grootste inkomstenbron, waarbij het totale bruto nationale product slechts 2,38 miljard dollar is. Het land bungelt bijna onderaan de Human Development Index van de Verenigde Naties. CAR was de eerste Afrikaanse natie die bitcoin als officiële valuta adopteerde, naast de door Frankrijk gesteunde CFA-frank.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
adoptieBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...