IMF bezorgd over plan dat Centraal-Afrikaanse Republiek met bitcoin heeft

De stap van de Centraal-Afrikaanse Republiek om bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen, is ook bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) binnengekomen. Zoals verwacht staat de fiatinstelling niet volledig achter deze actie.

Bitcoin in Afrika

De regering van het land in Afrika kondigde vorige week aan dat ze bitcoin gaan omarmen. Het besluit kreeg kritiek van oppositiepartijen, en werd zelfs zonder overleg met de regionale centrale bank doorgevoerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook het IMF heeft grote twijfels bij de stap van de president, zo meldt Bloomberg:

“De adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel in de C.A.R. brengt grote uitdagingen met zich mee op juridisch vlak, en eveneens qua transparantie en economisch beleid.”

“IMF-medewerkers helpen de autoriteiten van de Centraal-Afrikaanse Republiek bij het aanpakken van de zorgen die de nieuwe wet met zich meebrengt.”

Daarmee resoneert hetzelfde geluid als dat El Salvador te horen kreeg. Zij waren in september van het vorige jaar het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel aannam. Ook Argentinië kreeg van het IMF te horen dat ze maar beter niet te veel aandacht aan cryptovaluta moesten besteden.

Regering ziet kansen

De regering van de Centraal-Afrikaanse Republiek zei juist wél kansen door bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Ze denken dat het zal zorgen voor economisch herstel en de groei van het land zal stimuleren. Ook hopen ze dat het het land zal stabiliseren, dat al tien jaar geteisterd wordt door een burgeroorlog.

Daarbij moet ook gezegd worden: De republiek is een van armste landen ter wereld, met een adoptiegraad van internet en smartphones van minder dan 20%. Het is een illusie om te verwachten dat hier een hyperbitcoinization gaat plaatsvinden.

De economie van het land is $2,3 miljard groot. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank voorspelt dat deze dit jaar met 5,1% zal groeien. Tegelijkertijd is de realiteit wel dat de C.A.R. op stek 188 van de 189 staat in de Human Development Index van de Verenigde Naties.

Het land heeft een lage levensverwachting en extreme armoede, met slechts 557.000 van de 4,8 miljoen mensen die toegang hebben tot internet.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws