Bitcoin wordt nationale munt van Centraal Afrikaanse Republiek

Het eerste Afrikaanse land erkent bitcoin als wettig betaalmiddel. Het parlement van de Centraal Afrikaanse Republiek ging akkoord met een plan voor economisch herstel.

Via het officiële Facebookaccount laat het Afrikaanse land weten dat bitcoin een nationale munt is geworden. Naast bitcoin is er ook nog de Centraal Afrikaanse CFA frank (XAF).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De regionale munt wordt gedekt door Frankrijk. XAF wordt ook gebruikt in Kameroen, Chad, Congo, Equatoriaal-Guinea en Gabon. Met bitcoin zet de Centraal Afrikaanse Republiek naar financiële onafhankelijkheid.

Er wonen ruim 4,8 miljoen mensen in het land. De Centraal Afrikaanse Republiek worstelt al decennia met verschillende burgeroorlogen. Het is een van de kleinste economie van de wereld.

Adoptie van bitcoin

In de praktijk betekent dit dat bitcoin als elke andere munt wordt behandeld in het land. Bitcoin is een officieel betaalmiddel.

Het voorstel kwam uit de koker van Gourna Zacko (minister van de digitale economie) en Calixte Nganongo (minister van Financiën). Naast bitcoin als wettig betaalmiddel was er ook ruimte voor regulatie rondom cryptocurrency’s als geheel.

Voorbeeld

Het is nog onduidelijk wat de precieze plannen zijn in de Centraal Afrikaanse Republiek. Het land dat als eerste op politiek niveau met bitcoin aan de slag ging is El Salvador.

Daar zien we verschillende initiatieven om met bitcoin aan de slag te gaan. Het toerisme is toegenomen in het land en op termijn hoop president Nayib Bukele dat bitcoin zijn land meer financiële vrijheid en veiligheid geeft.

In de Centraal Afrikaanse Republiek lijkt de focus vooral te liggen op digitale infrastructuur. Een digitale wereldmunt past daar dan mogelijk goed bij.

Bitcoin is een groot experiment, het biedt weinig zekerheden. Tegelijkertijd biedt het landen wel de mogelijkheid en kansen om (deels) over te stappen op een compleet anders betaal- en geldnetwerk dan nu op grote schaal wordt gebruikt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...