AI cryptotokens crashen: Amerikaanse DOJ dagvaart NVIDIA, NVIDIA ontkent

749 totale weergaven
nvidia-gedagvaard |

AI cryptotokens zien een scherpe daling nadat het Amerikaanse DOJ NVIDIA heeft gedagvaard, wat NVIDIA vervolgens heeft ontkend, wat aanleiding gaf tot zorgen over schendingen van antitrust wetgeving en onzekerheid bij beleggers op de AI-markt. 

Gigantische daling voor AI crypotokens

De markt voor AI cryptotokens zag een aanzienlijke daling, waarbij de totale marktkapitalisatie is gedaald tot $20 miljard. Deze daling komt in de nasleep van een dagvaarding van het Amerikaanse DOJ (Departement of Justice) aan NVIDIA wegens zorgen over schendingen van de antitrust wetgeving. 

De plotselinge daling benadrukt de groeiende bezorgdheid van beleggers over de toekomst van investeringen in AI, vooral die welke verbonden zijn aan grote techbedrijven als NVIDIA. 

Dagvaarding van NVIDIA

Bloomberg meldde dinsdag dat het DOJ dagvaardingen aan NVIDIA en andere techbedrijven heeft uitgevaardigd als onderdeel van een onderzoek naar mogelijke antitrustschendingen. In het onderzoek wordt onderzocht of NVIDIA de concurrentie op oneerlijke wijze heeft beperkt door kopers ervan te weerhouden om naar andere leveranciers over te stappen en door bedrijven te bestraffen die niet uitsluitend afhankelijk zijn van haar AI chips. 

Deze juridische controle heeft golven op de bredere technologiemarkt veroorzaakt, met name gevolgen voor (digitale) activa die verband houden met AI. Ook de aandelen van NVIDIA, die eerder deze week al verliezen zagen, kregen opnieuw een klap na nieuws over de dagvaarding. Als één van de meest invloedrijke bedrijven in de AI sector betekent elk probleem voor NVIDIA problemen voor de gehele sector, en dus AI-gerelateerde activa. 

Het resultaat? De totale marktkapitalisatie van AI cryptotokens daalde met 7,6% als gevolg van bredere zorgen over de stabiliteit van AI investeringen in de schaduw van het onderzoek van het DOJ

NVIDIA ontkent dagvaarding

Op woensdag meldde CNBC dat een vertegenwoordiger van NVIDIA ontkent dat het bedrijf een dagvaarding heeft ontvangen. Zo lieten ze weten:

“We hebben navraag gedaan bij het Amerikaanse ministerie van Justitie en zijn niet gedagvaard. Desalniettemin beantwoorden we graag alle vragen die toezichthouders over ons bedrijf hebben.”

Ondanks deze ontkenning zijn de koersen van AI-tokens en de totale marktkapitalisatie een bloedbad. Volgens gegevens van CoinGecko handelen de meeste tokens in het rood met een gemiddelde daling van 10% in zeven dagen. Het statement van NVIDIA heeft wel een effect gehad, aangezien sommige tokens weer in het groen handelen. 

Aanzienlijke dalingen voor AI tokens

De impact van het onderzoek van het DOJ is het beste te voelen op de AI cryptotoken markt. Verschillendegrote AI-gerelateerde cryptocurrencies, waaronder NEAR Protocol (NEAR), Internet Computer (ICP) en Injective (INJ), zagen een opmerkelijke daling in waarde. Bittensor (TAO) was echter het zwaarste getroffen met een daling van 11% na het nieuws over NVIDIA.

Deze spontane terugval in AI cryptotokens is bijzonder zorgwekkend, aangezien de sector het afgelopen jaar een aanzienlijke groei heeft doorgemaakt. De opkomst van NVIDIA als een leider op het gebied van AI technologie was een belangrijke motor voor deze groei. Maar nu de DOJ NVIDIA mogelijk onderzoekt, wordt de eens zo bloeiende AI cryptomarkt met onzekerheid geconfronteerd. 

Lees meer over:
AINvidia

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...