Alex Krüger: “Koersexplosie bitcoin van 50 procent is goed mogelijk”

Als het aan econoom en bitcoin-analist Alex Krüger ligt, dan moeten we onze stoelriemen vastmaken. Het jaar 2023 is goed begonnen voor bitcoin, maar volgens Krüger komen er nog meer feestelijke stijgingen aan voor bitcoin.

Bitcoin koers van 35.000 dollar

Volgens Krüger zijn bitcoin koersen van 30.000 tot 35.000 dollar meer dan haalbaar voor bitcoin in 2023. Voor die koers van 35.000 dollar moeten we nog een behoorlijke stijging van minimaal 50 procent in de boeken schrijven. Dat lijkt op dit moment wat optimistisch, maar wie weet.

Voor die doelstelling van 35.000 dollar die Krüger voor bitcoin stelt, is het belangrijk om de Federal Reserve volgende week in de gaten te houden. Op 1 februari maakt de Amerikaanse centrale bank namelijk de nieuwe rente bekend. Als we de markt mogen geloven, dan is de kans op een verhoging van 0,25 procent nu bijna 100 procent.

Waar er vorige week nog een kans van 35,6 procent was op het uitblijven van renteverhogingen, is die kans nu naar 0,6 procent gedaald. We mogen ons dus met een aan zekerheid grenzende kans voorbereiden op een Amerikaanse renteverhoging van 0,25 procent.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe hebben we in 2022 al kunnen zien wat het effect van renteverhogingen op de bitcoin koers is. Vanaf maart 2022 tot en met vandaag is de rente al met 4,25 procent gestegen vanaf de 0,25 procent waar die destijds op stond. We zijn dus van praktisch nul naar de huidige rente van 4,50 procent opgeklommen.

Die klim hebben we ook in recordtempo afgelegd, waardoor veel economen roepen dat we de daadwerkelijke effecten van die verhogingen nog moeten voelen. Vaak kost het ook tijd voordat het effect van renteverhogingen voelbaar is in de economie. Het duurt immers even voordat een significant deel van de economie zijn leningen moet oversluiten met de hogere rente.

Dat punt komt steeds dichterbij en we zijn nog niet eens aan het einde van de verhogingscyclus. De verwachting is dat de Federal Reserve de rente uiteindelijk ophoogt tot ongeveer 5,00 procent en dat deze daarna voor het hele jaar 2023 op dat niveau blijft staan. Dat kan nog weleens pittig worden voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....