Bitcoin koers van 25.000 dollar zou shorts in gigantische problemen brengen

De bitcoin koers is in 2023 bezig aan een ware opmars en staat momenteel weer op 22.900 dollar. Vandaag is er vanuit verschillende hoeken sprake van een mogelijke doorstoot naar de koers van 25.000 dollar en dat kan in theorie een hele berg short-liquidaties opleveren.

Wat is een short-liquidatie?

We spreken van een shortpositie als iemand een asset leent, om deze vervolgens te verkopen. Dit doe je als je het idee hebt dat de koers op de korte termijn zal dalen. Je leent de asset, verkoopt deze tegen de huidige koers en koopt en levert de asset terug zodra de koers gedaald is.

Dat kan een aantrekkelijke manier zijn om op korte termijn veel geld te verdienen, maar als de koers blijft stijgen, dan levert dat gigantische problemen op. Momenteel zitten we in een periode van behoorlijke koersstijgingen en beginnen de mensen met shortposities behoorlijk te zweten.

Als de koers plotseling explosief stijgt, dan komen veel shorthandelaren in de problemen. Op een zeker moment moeten ze hun positie sluiten en de bitcoin die ze geleend en verkocht hadden terugkopen om hun afspraken na te komen. Als dit op grote schaal gebeurt spreken we van een short-squeeze.

Op dit momenten perst de koersstijging een hoop shorters uit hun positie en moeten ze gedwongen bitcoin kopen. Tijdens dit soort gebeurtenissen krijgt de koers vaak een extra boost, omdat een hele groep shorters gedwongen moet bijkopen. Dat zorgt voor een opwaarts momentum dat heel gevaarlijk kan zijn voor mensen die op dalende koersen speculeren.

Wanneer begint dit?

Als we de analyse van Philip Swift mogen geloven, dan komen we de eerste grote hordes aan shortposities tegen op de koers van 23.400 dollar. Op dat moment zien we waarschijnlijk de eerste liquidaties, die vervolgens een kettingreactie kunnen veroorzaken.

"Dit koersniveau blijft als een weerstand dienen," aldus Rekt Capital over de bitcoin koers van 23.400 dollar. "Bitcoin moet de 23.400 dollar herclaimen als steunpunt om verder te stijgen, anders is er een groot risico op een lager hoogtepunt," zo gaat de analist verder.

Een lager hoogtepunt is vaak een indicatie van het einde van een opwaartse trend. Wat dat betreft is het goed om de grafieken in de gaten te houden, zodat je het momentum van de trend kunt blijven volgen. Voor nu is het een kwestie van afwachten geblazen, maar het positieve scenario ligt in ieder geval op tafel.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....