Allereerste bitcoin ETF voor Australië ingediend onder nieuwe regelgeving

Bitcoin vermogensbeheerder Monochrome heeft samen met Vasco Trustees een aanvraag ingediend voor de eerste bitcoin ETF van Australië.

ETF aanvraag

Het gaat om een bitcoinfonds dat zou moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen van het land. Ze zijn daarmee de eerste in hun soort die dit probeert.

De Monochrome Bitcoin ETF (IBTC) moet blootstelling bieden aan particuliere investeerders die in bitcoin willen investeren. Vorig jaar kreeg Vasco al een licentie om crypto-spot ETF's in het land te mogen beheren.

De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) kwam aan het eind van 2021 met een herziening van de licenties voor de Australian Financial Services (AFS). De wijziging was bedoeld om de transparantie tussen cryptobedrijven te vergroten en de bescherming voor beleggers te verbeteren:

"De belangrijkste zaken die in ASIC's worden behandeld, zijn toelatings- en monitoringnormen, de custody van cryptovaluta, methodes omtrent de prijs en risicobeheer."

Tot op heden zijn er slechts twee partijen die een AFS-licentie hebben gekregen om met cryptovaluta aan de slag te gaan. Een van hen is Monochrome, de uitgever van mogelijk de eerste bitcoin ETF. Het gaat dus om een aanvraag. Er moet nog wel goedkeuring worden verleend.

Eerdere deed Cosmos Asset Management al een poging om deze titel binnen te slepen. Vorig jaar werd het echter van de lijst gehaald vanwege een gebrek aan vraag.

De ETF van Monochrome is anders dan eerdere pogingen van concurrenten, omdat het nu onder de licentiecategorie van "crypto-activa" valt. Daardoor mogen ze "fysieke" bitcoin vasthouden als dekking voor de ETF.

Terwijl het fondsenmania in Australië los begint te komen, is dit al maanden het geval in de Verenigde Staten. Tot dusver nog zonder succes, alhoewel eind juni een aantal grote namen waaronder BlackRock en Fidelity, een poging deden tot de allereerste spot ETF.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AustraliëETF