Eerste bitcoin ETF van Europa deze maand op Euronext Amsterdam

De eerste bitcoin ETF van Europa wordt later deze maand gelanceerd. Het product wordt genoteerd als BCOIN op de Amsterdamse beurs.

De aanbieder van de bitcoin exchange traded fund is Jacobi Asset Management, die het product heeft uitgesteld naar aanleiding van de ineenstorting van Terra Luna en FTX vorig jaar. Het bedrijf zegt in een verklaring dat ze nu op schema liggen om later in juli te lanceren, omdat “de vraag is veranderd”.

Jacobi kreeg in oktober 2021 goedkeuring van de financiële toezichthouder in Guernsey voor de ETF.

Jacobi CEO Jamie Khurshid benadrukte dat elk ander Europees digitaal vermogensproduct gestructureerd is als een beursgenoteerde obligatie die eigendom biedt van een schuldinstrument op het vermogensobject, en niet het vermogensobject zelf.

“Dit zal de eerste Bitcoin ETF op Euronext zijn,” aldus Jacobi op hun website. “Alle andere momenteel bestaande producten in ons segment zijn beursgenoteerde obligaties. Met onze ETF verwerven fondsbeleggers direct de eenheden van het fonds dat de bitcoin bezit.”

Volgens The Financial Times zei medeoprichter van Jacobi, Peter Lane, dat de ETF niet kan worden gebruikt als hefboomwerking of voor derivaten, wat leidt tot “aanzienlijk tegenpartijrisico.”

Jacobi Asset Management zei dat de onderliggende digitale activa van de ETF onafhankelijk zullen worden gecontroleerd en in bewaring zullen worden gehouden bij Fidelity Digital Assets. “Daarom geloven we nu dat institutionele beleggers eindelijk kunnen komen en digitale activa kunnen aannemen als onderdeel van hun gediversifieerde portefeuille,” voegde het fonds eraan toe.

Bitcoin ETF

Een Bitcoin ETF is een financieel instrument ontworpen om beleggers blootstelling te bieden aan de prijsbewegingen van bitcoin, zonder dat ze de digitale valuta zelf hoeven te kopen, op te slaan of te beheren. Het is een beleggingsfonds dat wordt verhandeld op een effectenbeurs, net als een gewoon aandeel.

Het stelt beleggers in staat om te profiteren van de prijsstijgingen of -dalingen van bitcoin zonder dat ze de technische aspecten van het bezitten van de cryptocurrency hoeven te begrijpen. In Canada zijn er al diverse ETF’s waarmee je kunt handelen. In Amerika liggen er diverse aanvragen klaar van partijen die de markt op willen komen met dit product.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...