Allereerste bitcoin futures in Argentinië goedgekeurd door toezichthouder

De National Securities Commission (CNV) van Argentinië heeft dinsdag goedkeuring gegeven voor de eerste bitcoin futures van het land.

Argentijnse bitcoin futures

De derivatencontracten zijn gebaseerd op de bitcoin-index van Matba Rofex. Dit is een effectenbeurs uit Argentinië. De afwikkeling van de contracten zal gebeuren in Argentijnse pesos.

Met futures kunnen handelaren zich indekken tegen risico’s. Je kunt op voorhand een afspraak maken om bitcoin te kopen of verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Zo kun je onzekerheid uit de toekomst wegnemen.

Met een future moet je je aan deze afspraak houden. Met optiecontracten is het een recht waar je je op kunt beroepen.

De CNV geeft nu dus goedkeuring voor de allereerste bitcoin futures van het land:

“De maatregel die via een resolutie is aangenomen, is bedoeld om zich aan te passen aan de uitdagingen met regels dankzij de nieuwe technologieën voor het aanbieden van financiële producten. Het probeert ook de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve producten door zijn gereguleerde entiteiten in de kapitaalmarkt te promoten.”

Bitcoin futures zijn op zichzelf niets nieuws. In de bitcoinmarkt bestaan ze al jaren. De CME uit de Verenigde Staten stapte bijvoorbeeld eind 2017 al in de markt. Enkele jaren later kwam er met Bakkt van de ICE een andere grote naam bij. Inmiddels is de Westerse markt meer dan verzadigd. In andere landen is dat nog niet het geval.

In februari zei de CNV dat het eisen zou vaststellen waaraan cryptobedrijven in dat land moeten voldoen. Een van de aspecten hierbij is het hervormen van de wet ter voorkoming van witwassen.

Bitcoin staat in Argentinië trouwens dicht bij een all-time high. Door de inflatie van de peso staat de koers veel dichter bij de recordprijs van november 2021 dan in euro’s gerekend.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws