Wetsvoorstel moet Argentijnse witwassers met bitcoin pakken

Een nieuw wetsvoorstel in Argentinië moet witwassers op gaan sporen. De minister van Financiën, Sergio Massa, wil dat mensen een verklaring afgeven over waar zij hun bitcoin opslaan.

De nieuwe regels moeten autoriteiten het dus makkelijker maken om witwassers op te sporen. De verklaring is een statement waarin je aangeeft waar je bitcoin precies zit. Een apart verzoek, want je kunt je afvragen of witwassers dit dan wel netjes doen. Toch hoopt men hiermee meer belasting te vangen.

Argentijnen die ‘vrijwillig’ hun bezittingen opgeven betalen slechts 2,5% winstbelasting op hun bitcoinbezit. Dit geldt voor mensen die dit doen binnen 90 dagen voordat de wet uiteindelijk ingaat. Het percentage loopt op naar 15% (!) winstbelasting. Dit is de standaard in het land, maar gold nog niet voor cryptobezit.

Ook in Nederland ben je verplicht om belasting te betalen over je bitcoin. Aan welke regels moet je voldoen? Voor de meeste mensen vallen hun bitcoin – en cryptobezittingen in box 3. Vanaf bepaalde grenzen moet je daar dan weer een percentage van af staan. Elk land heeft eigen belastingregels rondom het gebruik van BTC.

Argentinië is het land met de grootste lening bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een krediet van maar liefst $50 miljard. Het land is naast wereldkampioen voetbal, ook een land met veel financiële problemen. Niet voor niets duiken er ook daar politici op die het geldsysteem gebruiken als campagneplatform.

Een voorbeeld daarvan is Javier Gerardo Milei. Momenteel actief als politicus vanuit Buenos Aires. Milei noemt zichzelf een anarcho-kapitalist’ en hij zou graag verandering brengen in hoe Argentinië met geld omgaat.

In een interview werd Milei gevraagd of hij gelooft dat het mogelijk is om bitcoin als betaalmiddel in Argentinië te bespreken. Hij reageerde gevat:

“Het kernprobleem dat mensen eerst moeten begrijpen, is dat de centrale bank oplichterij is. Het is een mechanisme waarmee politici de goede mensen bedriegen met de inflatoire belasting.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)