Amerika bekijkt hoe bitcoin de nationale veiligheid in gevaar kan brengen

De Amerikaanse overheid wil meer weten over de opkomst van bitcoin en ‘digitale assets’. Inca Digital moet bouwen aan een platform om het gevaar voor de nationale veiligheid in kaart te brengen.

De opdracht komt van DARPA. De Defense Advanced Research Projects Agency is onderdeel van het ministerie van Defensie. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van opkomende technologie voor gebruik door het leger.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Analyseren

Het netwerk van bitcoin is voor iedereen in te zien. Elke transactie ooit gemaakt is terug te vinden. En dat is natuurlijk voer voor data-analisten. Combineer dat met extra gegevens over bankrekeningen en accounts bij cryptobeurzen en je kunt als overheid een hoop te weten komen.

Het officiële doel voor Inca Digital en DARPA is duidelijk: “Inzicht bieden in het gebruik van op blockchain gebaseerde technologieën die verband houden met het witwassen van geld, terrorismefinanciering en het ontduiken van sancties tussen systemen.”

Kortom: men wil meer grip en inzicht krijgen op de geldstromen in de wereld van cryptocurrency.

Wat wordt er bekeken?

Het is natuurlijk nooit helemaal duidelijk wat men wel en niet met alle data gaat doen. Maar een aantal datapunten kun je wel uittekenen. Denk bijvoorbeeld aan grote beurzen en brokers. Dat zijn plekken waar je jezelf moet identificeren.

Ook wil Amerika een beter beeld krijgen van de impact van bitcoin op de wereld van traditionele financiën.

De analysesoftware wordt beschikbaar voor de Amerikaanse overheid, maar ook bedrijven kunnen er gebruik van maken.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...