Amerikaanse centrale bank wil strenger dollarbeleid gaan voeren

De Federal Reserve is begonnen aan het proces om haar balans van $9 biljoen af te bouwen.

Einde aan QE

De afgelopen jaren is de balans van de centrale bank van de Verenigde Staten (dankzij de coronacrisis) explosief gestegen. Dit Quantitative Easing (QE) komt echter tot een eind, mede door de hoge inflatiecijfers die de Amerikaanse dollars teistert.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarom beweegt de Fed in de richting van Quantitative Tightening (QT), wat ook wel kwantitatieve verkrapping wordt genoemd. Simpel gezegd is QT het tegenovergestelde van QE.

In een wereld met QE wordt er meer geld gecreëerd en verdeeld. De Fed breidt haar balans uit met obligaties en andere schatkistinstrumenten. Indirect is er daardoor meer geld (en dus meer liquiditeit) op de wereldmarkt beschikbaar.

De Federal Reserve is nu van plan om haar balans de komende drie maanden met $47,5 miljard per maand te verkleinen. Vanaf september van dit jaar willen ze er $95 miljard vanaf halen. Op deze manier wil zijn balans tegen het einde van 2023 tot $7,6 biljoen zien verminderen.

Vergeleken met eerdere QT-periodes zijn de huidige plannen van de Fed dat niet mals. Het is immers twee keer zo snel als na de vorige crisis.

Invloed op financiële markten

Analisten denken dat QT een negatieve invloed kan hebben op de financiële markten. Een van de belangrijkste factoren is dat de waarde van geld stijgt, gezien dit in zekere zin schaarser wordt gemaakt. Investeringen zijn daardoor minder essentieel, wat voor een verkoopdruk zorgt.

Andere analisten, zoals Nigel Green van financieel adviesbureau deVere Group, denken dat het wel meevalt met een marktreactie. Hij denkt dat dit allemaal al is ingeprijsd. Er kan lichte volatiliteit ontstaan door een schokreactie, maar voor de lange termijn verwacht hij gewoon weer een opleving van de markten.

Hiermee zet de centrale bank nog een instrument in om de inflatie te beteugelen. Eerder startte het al met het verhogen van rentetarieven.

Het is nog maar de vraag of de economie deze monetaire maatregelen aan kan. Het heeft er soms veel van weg dat de Fed balanceert tussen een recessie en hoge inflatie.

Bitcoin

Voor bitcoin is dit ook relevant. Hoge inflatie (en oprekking van de geldhoeveelheid) is een omgeving waarin bitcoin floreert. Een aanstaande recessie echter, waardoor de centrale banken genoodzaakt zouden kunnen worden om (weer) in te grijpen, kan eveneens koren op de bitcoinmolen zijn.

Bitcoins monetair beleid is duidelijk, onveranderbaar en transparant: 21 miljoen coins, met uitgifte van nieuw geld bij ieder nieuw block en een subsidie die iedere vier jaar halveert.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...