Amerika klaagt man uit Zuid Afrika aan voor bitcoin scam van $1,7 miljard

Amerika klaagt man uit Zuid Afrika aan voor bitcoin scam van $1,7 miljard

Een Amerikaanse rechtbank heeft Mirror Trading International (MTI) veroordeeld wegens het misleiden van slachtoffers met een bitcoin scam. Mogelijk wacht hen nu een bevel tot restitutie van het bedrag van maar liefst $1,7 miljard.

Crypto en commodity scam

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) deelt details over deze zaak in een persbericht. Zo onthullen ze dat Mirror Trading International Proprietary Limited (MTI) is veroordeeld in een crypto-fraudezaak. De klacht tegen het Zuid-Afrikaanse bedrijf werd op 30 juni ingediend.

MTI beloofde slachtoffers dat zij "trading intelligentie software" zouden gebruiken die met bitcoin handelden. Daar bleek echter niets van waar.

Het bedrijf en zijn CEO misleidden gebruikers door mee te doen aan een "ongeregistreerde commodity pool in ruil voor bitcoin". In totaal wisten ze op die manier maar liefst 29.421 BTC op te halen. Met de huidige dagkoers komt dat neer op $759 miljoen. De CEO is ook met naam en woonplaats genoemd: Cornelius Johannes Steynberg uit Stellenbosch.

In de aanklacht wordt hij beschuldigd van het optuigen van een "internationaal frauduleus multilevel marketingprogramma" tussen 18 mei 2018 en 30 maart 2021. Via een aantal verschillende websites riep hij mensen op om bitcoin te sturen en mee te doen aan de pool.

Door het vonnis heeft MTI het mandaat gekregen om de slachtoffers naar schatting $1,7 miljard terug te betalen, jegens maar liefst 23.000 ECP's (wat staat voor eligible contract participants). Ook wordt het uitgesloten worden van handel op de CFTC-markten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Zuid-Afrika

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties