“Blessing van God door Crypto”-scam van $6 miljoen opgedoekt

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft het op de eigenaren van vastgoedbedrijven in Tennessee gemunt. Ze beschuldigen een tweetal van het runnen van een "frauduleus cryptoproject". De twee zouden naar verluidt meer dan 100 personen hebben opgelicht en ruim $6 miljoen hebben buitgemaakt.

"Crypto scheme"

De CFTC spande op 25 juli een rechtszaak aan tegen Michael en Amanda Griffis. Het stel buitte hun klanten uit de vastgoedwereld uit door ze in een "crypto scheme" te lokken.

De Griffises zijn eigenaar van EXIT Realty Screamin' Eagle. Via dit bedrijf zouden ze 100 personen hebben misleid. Ze hadden een pool gemaakt van cryptovaluta met de titel: "Blessings of God Thru Crypto". Of in het Nederlands: "De zegening van God door crypto".

Deze mooie woorden spraken beleggers aan. Hen werden buitensporige rendementen beloofd, onder andere door te traden in "crypto-futures" op het "Apex Trading Platform". Hun zogenaamde handelsstrategie was om de richtlijnen te volgen van een schimmige figuur genaamd 'Coach Wendy'.

Al met al manipuleerden de Griffises hun slachtoffers om steeds meer geld aan te trekken. Het kapitaal van nietsvermoedende investeerders werd doorgeplaatst naar de rekening Michael Griffis, en later naar zijn Coinbase account. Hier zou hij dan bitcoin en tether kopen, om dit naar Apex Trading Platform te sturen.

Een percentage van het inkomende bedrag, namelijk $855.000, betaalde het tweetal terug aan nieuwe investeerders. Daarmee was het officieel een ponzi-scheme. Deze uitbetaling was volgens de CFTC geen weerspiegeling van succesvolle handel, maar eerder een poging om de schijn op te houden.

Verder hebben de beklaagden ongeveer $1 miljoen aan het geld uit de pool verduisterd om hun schulden te betalen. Daarnaast kochten ze er dure sieraden en een auto van.

Het tweetal krijgt nu geldboetes opgelegd, naast het geldbedrag dat ze aan investeerders moeten terugbetalen. Ook krijgen ze levenslange handelsverboden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!